11
ΙΑΝ

Θέμα αναδιάρθρωσης άνοιξε ο Παπακωνσταντίνου


Το δρόμο για αναδιάρθρωση του χρέους άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όπως τόνισε ο υπουργός οι ομολογιούχοι θα πρέπει να επιμεριστούν το κόστος διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα υπό προϋποθέσεις ώστε, όπως είπε, “να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στις αγορές", ενώ χαρακτήρισε συστημική την κρίση για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η άνοδος του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund, οφείλεται περισσότερο στο γενικότερο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές, παρά στην απειλή χρεοκοπίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως αναμένει να δει κάποια σημαντική απόφαση εντός του επόμενου διμήνου, η οποία θα διευθετήσει οριστικά τα προβλήματα στην περιοχή.

«Οι μεγάλοι μηχανισμοί θα είναι εκεί για να πείσουν τις αγορές ότι η ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και το νόμισμά της», τόνισε ο υπουργός.


FT: Πολύ πιθανή η αναδιάρθρωση

Πολύ πιθανή χαρακτηρίζουν την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας οι Financial Times σε ρεπορτάζ τους.

Το δημοσίευμα με τίτλο «τα δεινά της Ευρώπης επαναφέρουν την αναδιάρθρωση του χρέους στην ατζέντα» αναφέρει ότι για ορισμένους αναλυτές η προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους κάποιας χώρας της ευρωζώνης είναι «τόσο σίγουρη όσο ο θάνατος και οι φόροι». Το ερώτημα που τίθεται, σχολιάζει η εφημερίδα, είναι πού, πότε και πώς μπορεί να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, επισημαίνοντας ότι οι αγορές δίνουν υψηλά ποσοστά πιθανότητας που αγγίζουν τη βεβαιότητα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός των επόμενων πέντε ετών.

Οι αναλυτές πιστεύουν, συμπληρώνει η εφημερίδα, ότι η Ελλάδα παρά τη διάσωση των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ το Μάιο είναι πιθανό να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα υποχρεωθεί να αναδιαπραγματευθεί την αποπληρωμή των οφειλών της.Produced by