12
ΙΑΝ

Εργόσημο από τον Μάρτιο


Πυρετωδώς προετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου από τον ερχόμενο Μάρτιο να τεθεί σε εφαρμογή το «εργόσημο» (με το οποίο θα ασφαλίζεται στο ΙΚΑ το κατ΄ οίκον απασχολούμενο προσωπικό που αμείβεται με την ώρα ή την ημέρα, και στον ΟΓΑ οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης).

Ηδη χθες με επιστολή του προς το τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης ζήτησε να καταθέσουν τις απόψεις τους επί τεχνικών και διαδικαστικών θεμάτων τα οποία αφορούν στην εφαρμογή του εργόσημου. Ο νόμος παρέχει ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους εργοδότες που απασχολούν περιστασιακά απασχολούμενους, όπως μειωμένες εισφορές, αμοιβή ακόμη και για εργασία 30 ημερών το μήνα και φορολογικές εκπτώσεις .

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ταμεία αναμένουν κέρδη τον πρώτο χρόνο, περίπου 250 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, αφού όσες απασχολούνται σε ελληνικά σπίτια κυρίως ως καθαρίστριες δεν ασφαλίζονται λόγω της εξαιρετικά πολύπλοκής γραφειοκρατικής διαδικασίας.
Produced by