12
ΙΑΝ

«Αγώνας δρόμου» να καθυστερήσουν οι υποβαθμίσεις


Να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποφύγει τις επερχόμενες υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως λόγω της εκτίναξης του δημοσίου χρέους και της καθυστέρησης στην εφαρμογή των απαιτούμενων, από την τρόικα, μέτρων, που έχουν εξαγγελθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά», βρίσκεται τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με εκπροσώπους των οίκων Μοοdy's και Fitch, προκειμένου να τους πείσει να καθυστερήσουν τις υποβαθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, ο οίκος Fitch άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από το BBB-.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, ο οίκος Moody's έθεσε υπό αναθεώρηση με την προοπτική υποβάθμισης την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, επικαλούμενη την αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της και την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του 2010. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα διαμορφώνεται στο «Ba1».

Ως επιπλέον λόγο για την απόφασή της αυτή, η Moody's ανέφερε το μέγεθος και τους όρους της επιπλέον βοήθειας που ενδεχομένως θα λάβει η Ελλάδα στην περίπτωση που παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων.
Produced by