13
ΙΑΝ

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο η υποχρεωτικότητα της προσωρινής σύνταξης


Επιμένει να προσπαθεί να αντλήσει επικοινωνιακά και μόνο οφέλη από το θεσμό της προσωρινής σύνταξης η Κυβέρνηση επενδύοντας σε μία ελάσσονος σημασίας αλλαγή (τη μετατροπή δηλαδή από προαιρετική σε υποχρεωτική της σχετικής ρυθμίσεως).

Μέχρι τώρα ο υποψήφιος συνταξιούχος αν επιθυμούσε την έκδοση προσωρινής συντάξεως έπρεπε μαζί με την υπόλοιπα προσκομιζόμενα έγγραφα να προσκομίσει και μία αίτηση για την έκδοση προσωρινής σύνταξης. Χθες έτυχε της σχετικής εγκρίσεως από το Υπουργικό Συμβούλιο η σχετική τροποποίηση. Ετσι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη τρεις μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης που θα ενταχθεί στο νομοσχεδίο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (αναμένεται να κατατεθεί τέλη Ιανουαρίου στη Βουλή) θα ξεκινήσει η υποχρεωτική έκδοση προσωρινών συντάξεων από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για την κύρια σύνταξη (με την υποχρεωτικότητα της επικουρικής να εκκινεί σε έξι μήνες).

Ωστόσο ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο περιορισμός του απαιτούμενου χρόνου για την έκδοση των συντάξεων θα επιτευχθεί σε περίπου 1,5 έτος από σήμερα όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα μηχανοργάνωσης σε όλα τα ταμεία. Πάντως η σχετική εξαγγελία περί περιορισμού του χρόνου απονομής των συντάξεων διατυπώνεται από κάθε διοικητή που αναλαμβάνει τη διοίκηση του ΙΚΑ από το 2000 έως σήμερα χωρίς ποτέ κανείς να το καταφέρει.

Έως λοιπόν να επέλθει αυτός ο περιορισμός, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει:

• Την απονομή της σύνταξης σε 1 με 1,5 μήνα για τις περιπτώσεις που η ασφάλιση έχει γίνει σε ένα ταμείο ( σήμερα κυμαίνεται από 6 έως 14 μήνες) και εντός 1,5 έως 2,5 μηνών στην περίπτωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερα ταμεία (σήμερα κυμαίνεται από 8 μήνες έως 2,5 χρόνια).

• Η προσωρινή σύνταξη εκτιμάται ότι θα φθάνει ακόμη και το 95% του οριστικού ποσού που δικαιούται κάθε συνταξιούχος, ο οποίος θα λαμβάνει αναδρομικά το ποσό που υπολείπεται με την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Προκειμένου να δοθεί η απαιτούμενη ώθηση στην διαδικασία έκδοσης της προσωρινής σύνταξης:

• Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης, που συστήνονται στα ταμεία και συνδέονται στη συνέχεια με τα ΚΕΠ.

• Η αίτηση του ενδιαφερόμενου θα εξετάζεται άμεσα από τις υπηρεσίες σε συνεργασία με τον ίδιο, κυρίως όμως

• Θα συσταθεί σώμα από πιστοποιημένους εισηγητές για την έκδοση των αποφάσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μία λίστα σε όλα τα ταμεία που αποτελείται από έμπειρους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μέσα σε λίγα λεπτά να διαπιστώσουν εάν υπάρχει δικαίωμα για σύνταξη καθώς και το ποσό κατά προσέγγιση.
Produced by