13
ΙΑΝ

ΥΠΑΑ: Με ηλεκτρονικό σύστημα ο έλεγχος των προστίμων


Μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος θα ελέγχονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του δημοσίου, από την επιβολή έως την είσπραξη.

Εντός του πρώτο τριμήνου του 2011 το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα θέσει το σύστημα σε λειτουργία έτσι ώστε να μπει «τέλος στην ατιμωρησία που αφορά στις παραβάσεις του αγορανομικού κώδικα από όποια υπηρεσία του δημοσίου και αν επιβάλλονται», όπως τόνισε ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας κατά την παρουσίαση του.


Για το πόσα πρόστιμα εισπράττονται δεν υπάρχει απάντηση, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός τονίζοντας πως «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πολλές από τις κυρώσεις δεν καταλήγουν και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που κινητοποιηθήκαμε και προχωρούμε στην εφαρμογή αυτού του συστήματος».

Στο τμήμα μητρώου προστίμων θα καταχωρούνται, ταξινομούνται και αρχειοθετούνται τα πρόστιμα που επιβάλλονται με βάση το νόμο 3668 από όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου (ΓΓΕ, τοπική αυτοδιοίκηση, Λιμενικό, ΕΦΕΤ κλπ).

Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει το σύστημα μόνο για την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι έτοιμο για να διασυνδεθεί με όλους τους φορείς.

Απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί η διασύνδεσή του και με τις ΔΟΥ και με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το νέο ηλεκτρονικό έργο υλοποιήθηκε από την εταιρεία Top Plan και το κόστος του έφτασε τα 28.000 ευρώ (συν ΦΠΑ).
Produced by