13
ΙΑΝ

Κατσέλη: Η ανεργία θα μειωθεί όταν δουλέψει το μηχανάκι της οικονομίας


 Η αυξητική τάση της ανεργίας θα αντιστραφεί όταν «δουλέψει το μηχανάκι της οικονομίας», τόνισε η υπουργός εργασίας Λούκα Κατσέλη, ενώ προσέθεσε πως για το 2011 έχουν μπει από το Υπουργείο «αναχώματα», με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ .

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, η υπουργός τόνισε πως η ανεργία είναι απόρροια της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και συγκεκριμένων στρεβλώσεων στη δική μας αγορά εργασίας. «Επομένως, εάν μπει μπροστά το μηχανάκι της οικονομίας και αρχίσουμε και έχουμε μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά από επενδύσεις και από εξαγωγές, σιγά - σιγά θα αρχίσει πραγματικά να μειώνεται και το ποσοστό ανεργίας»

«Αλλά πέρα από αυτά, εμείς τί μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο; Γιατί το 2011 είναι ένας μεταβατικός χρόνος, από αυτό που λέω παλιά οικονομία, σε μια νέα οικονομία. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ουσιαστικά να βάλουμε αναχώματα. Να μπουν αναχώματα στην αύξηση της ανεργίας. Τέτοιο ανάχωμα είναι τα 17 προγράμματα του ΟΑΕΔ, που υλοποιούνται και τα οποία υλοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση από μικρές και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε.

Σχετικά με τις αγορές η κα Κατσέλη εξέφρασε την πεποίθηση πως «βγαίνουμε σιγά - σιγά από το κάδρο. Και βγαίνουμε από το κάδρο, διότι πρώτον έχουμε πάρει μέτρα και έχουμε μια μεγάλη αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεύτερον είμαστε μικρή αγορά και τρίτον για πρώτη φορά έχει φανεί ότι η Ευρώπη και οι πολιτικές ηγεσίες της συντονίζονται, οργανώνονται και πολύ αμυδρά φαίνεται ότι είναι έτοιμες να πάρουν κάποια μέτρα (...). 'Εχουμε μια σειρά μέτρων και πολιτικών, που λαμβάνονται από διαφορετικούς φορείς πρόληψης κρίσεων ή αύξησης του κόστους για τους κερδοσκόπους, ώστε να χάνουν, όταν προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις», τόνισε.


Απαντώντας σε ερώτηση για την επιχειρησιακή σύμβαση της ΝΕΟΓΑΛ, η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι η γνωμάτευση του ΣΕΠΕ δεν είναι αρνητική , σημειώνοντας ότι το Σώμα έχει και παιδευτικό ρόλο, καθώς επιδιώκει να θέσει το πλαίσιο των κανόνων, αφού η σύμβαση ήταν και η πρώτη που κατατέθηκε .
Produced by