13
ΙΑΝ

Μ. Μπούτι: Φιλόδοξα και επίπονα τα προγράμματα που εφαρμόζουν Ελλάδα και Ιρλανδία


 «Φιλόδοξα και επίπονα» είναι κατά τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία .

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες η δεξαμενή σκέψης Εuropean Policy Center (EPC), με θέμα «Η ευρωπαϊκή οικονομία το 2011», ο Μ. Μπούτι τόνισε ότι εκτός από τις πολιτικές λιτότητας που θα πρέπει να προωθήσουν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί», τόνισε ο Μ. Μπούτι, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός ήταν παραδοσιακά ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος και διαιρεμένος, ωστόσο, αυτήν την περίοδο εμφανίζεται «ενωμένος και έτοιμος να αποδεχτεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές».

Παράλληλα, ο κ. Μπούτι εξήρε τη σημασία δημιουργίας ενός Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πρέπει να είναι συνεκτικές.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης, ο Μ. Μπούτι απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο ανεπιθύμητο αλλά και απίθανο να συμβεί σε μία αναπτυγμένη χώρα.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής του EPC, Φάμπιαν Τζούλεγκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι, μακροπρόθεσμα, το βάρος για τον ελληνικό λαό θα αποδειχθεί δυσβάσταχτο. Ο Φ. Τζούλεγκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά επίπεδα «μόνιμης» ανεργίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μείωση των επενδύσεων, τις προβλέψεις για μειωμένη παραγωγικότητα και τις επιπτώσεις που θα έχει μακροχρόνια το υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας.

Καταλήγοντας, ο Φ. Τζούλεγκ απέδωσε τις κρίσεις χρέους που απείλησαν την Ελλάδα και την Ιρλανδία τόσο στις μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις εθνικές κυβερνήσεις, όσο και στην ανολοκλήρωτη νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

Produced by