14
ΙΑΝ

Κλίμα εργασιακής ειρήνης στο Εμπόριο


Κλίμα συναίνεσης καταγράφεται στις συζητήσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στον κλάδο του εμπορίου με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΛΠΕ) να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι εντός του Ιανουαρίου θα έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση την οποία και χαρακτηρίζουν ως «λεπτών ισορροπιών». Πρέπει να επισημανθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων του συγκεκριμένου κλάδου ενδιαφέρονται για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων δεδομένου ότι η ραγδαία μείωση της κατανάλωσης (ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης μισθών και συντάξεων) έχει δραματικές επιπτώσεις στην επιβίωση των επιχειρήσεων, έτσι θεωρείται δεδομένη από όλες τις πλευρές οι ανάγκη υπογραφής ικανοποιητικής σύμβασης.

Οι συνδικαλιστές συμφωνούν ότι η προσπάθεια διασφάλισης της ομολογουμένως εύθραυστης εργασιακής ειρήνης στον κλάδο του εμπορίου, εδράζεται στους εξής άξονες:

 Στην υπογραφή σύμβασης διάρκειας δύο ετών που θα καλύπτει το προηγούμενο και το τρέχον έτος.

 Μισθολογική αύξηση θα προβλέπεται μόνο για το 2011 και αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσει την προβλεπόμενη από την Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

 Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της αργίας της Κυριακής, ούτε διεύρυνσης του ωραρίου εργασίας.

 Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν θέμα προστασίας της κλαδικής σύμβασης έναντι των επιχειρησιακών και παράλληλα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
 Εξάλλου, οι δύο πλευρές, συμφώνησαν στην από κοινού εξέταση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, με στόχο την επικαιροποίηση του και την υποβολή ενιαίας πρότασης προς την Πολιτεία για κεντρική νομοθετική ρύθμιση, που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία χωρίς παραβιάσεις.
 Επίσης, συμφωνήθηκε η σύσταση κοινού φορέα μελέτης και τεκμηρίωσης των κλαδικών ζητημάτων.

Περιορίζονται σε κάτω από 10 τα πακέτα ασφάλισης

Χαράς ευαγγέλια για τα λογιστήρια των επιχειρήσεων όλης της χώρας αφού η διοίκηση του ΙΚΑ προχωρά στην απλοποίηση του συστήματος των κανόνων υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στο Ιδρυμα.

Χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, κατά την διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την πορεία του ασφαλιστικού νόμου, ανακοίνωσε ότι θα μειωθούν με νομοθετική ρύθμιση οι «κανόνες- πακέτα» ασφάλισης, οι οποίοι ορίζονται βάση της ιδιότητας των ασφαλισμένων (χρόνος ασφάλισης, επικουρικό ταμείο, έτη ασφάλισης) από 850 σε 7 έως 10 εντός του 2011. Οκ.Σπυρόπουλος εξέφρασε δε την άποψη ότι με την συγχώνευση αλλά και κατάργηση πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης θα καταγραφεί οριακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αν και το μεγάλο κέρδος εστιάζεται στην άμβλυνση της ταλαιπωρίας των επιχειρήσεων και στον περιορισμό των λαθών που οδηγεί πολλές φορές σε απώλεια ασφαλιστικών εισφορών. Η συγχώνευση των διαφορετικών τύπων ασφαλιστικών εισφορών θα συνδυαστεί με την αλλαγή από την 1η Ιουλίου του τρόπου καταβολής τους, αφού οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στις τράπεζες τους μισθούς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές
Produced by