14
ΙΑΝ

Σε junk status δια χειρός…Fitch


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μια βαθμίδα το ΒΒ+ προχώρησε εν τέλει και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.


Μέχρι σήμερα η Ελλάδα είχε αξιολογηθεί από τον οίκο με ΒΒΒ- που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο πιστοληπτικής διαβάθμισης πριν την κατηγορία «junk».

Το outlook παραμένει αρνητικό, γεγονός που σημαίνει οτι υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο  οίκος Fitch ήταν ο τελευταίος οίκος που δεν είχε υποβαθμίσει τη χώρα σε junk status.

«Παρά το ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες σε πολλά επίπεδα, το βαρύ δημόσιο χρέος την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε οποιοδήποτε σοκ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Μεγάλη αβεβαιότητα περιβάλει το στόχο της Ελλάδας για επιστροφή στις αγορές το 2012», καταλήγει ο οίκος, ο οποίος είχε προαναγγείλει για την υποβάθμιση απο τον Δεκέμβριο.


Η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ

Σε απάντηση της υποβάθμισης το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ-σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.

Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 - 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση - όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.

Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δις ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν σύντομα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συγκροτημένης Ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πώς η ανακοίνωση της Fitch τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.Produced by