16
ΙΑΝ

Καταβολή ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις


Την καταβολή του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε τρεις μηνιαίες δόσεις, προβλέπει ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο τη σχετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν το 40% του ΦΠΑ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% το μεθεπόμενο.

Σήμερα, ο ΦΠΑ καταβάλλεται ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης.
Όσοι τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ και καταβάλλουν το φόρο κάθε μήνα, ενώ όσοι έχουν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τον καταβάλλουν κάθε τρεις μήνες.

Το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, όταν θα το επιτρέπει το νέο TAXIS.

Νωρίτερα το πρωί, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Γ.Γ του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, προανήγγειλε την κατάργηση των τεκμαρτών εισοδημάτων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγησή τους στα πραγματικά εισοδήματα, προσθέτοντας ότι ο έλεγχος θα γίνεται μέσα από τα κριτήρια διαβίωσης.

Στο μεταξύ, στην αναστολή λειτουργίας τριών νυχτερινών καταστημάτων προχώρησε το ΣΔΟΕ μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν τα ξημερώματα σε 14 επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα, οριστικοποιήθηκε το νέο έντυπο E-1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο και θα αποσταλεί στους φορολογούμενους το επόμενο διάστημα για να το υποβάλουν στην εφορία την Άνοιξη.

Στο νέο έντυπο Ε-1ενσωματώνονται σε νέους κωδικούς οι αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία το 2010 και αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς ενώ προβλέπεται διάταξη που ζητά από τους φορολογούμενους (κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) να επιβεβαιώσουν εάν υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά το 2010 καθώς σύμφωνα με την διάταξη της νομοθεσίας για παραβάσεις πάνω από 1.200 ευρώ (μη κοπή αποδείξεων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλπ) θα τους αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Στο νέο έντυπο υπάρχει επίσης νέος κωδικός, όπου θα εγγραφούν τα εισοδήματα που μέχρι πέρυσι φορολογούνταν αυτοτελώς (αθλητές κα) προκειμένου πλέον να φορολογηθούν με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.


Produced by