16
ΙΑΝ

Ράινερ Μπρούντερλε: «Δεν φεύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη»


Τέλος στα σενάρια εξόδου της Γερμανίας από την Eυρωζώνη αλλά και απάντηση σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Α. Μέρκελ έχει χάσει την αποφασιστικότητα να παλέψει για το κοινό νόμισμα, δίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως "το ευρώ είναι ένα θεμελιώδες πολιτικό και οικονομικό επίτευγμα" και ξεκαθαρίζει ότι "η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην επιτυχία του κοινού νομίσματος". Προσθέτει πως "για να είναι εξασφαλιστεί όμως η μακροημέρευση του ευρώ, απαιτείται η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Επιπλέον, ο κ. Μπρούντερλε λέει κατηγορηματικά «όχι» στην προοπτική άμεσης αύξησης των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης που έχει θεσπίσει η Eυρωζώνη.

"Τα υφιστάμενα κεφάλαια είναι επαρκή" δηλώνει ο Γερμανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό εργαλείο των 450 δις ευρώ που δημιούργησαν οι Ευρωπαίοι, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Ελλάδα, για τη στήριξη όποιας χώρας της ευρωζώνης περιερχόταν σε ανάλογη θέση στο μέλλον. Αναφέρει επίσης πως "μέχρι σήμερα έχει δεσμευτεί λιγότερο από το 10% των κεφαλαίων του ταμείου για την Ιρλανδία , χωρίς να έχει καν καταβληθεί ακόμη η πρώτη δόση".

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται πως ο Γερμανός Υπουργός εμφανίζεται, εμμέσως, ανοιχτός στο να δοθεί μια "ανάσα" στην Ελλάδα με τη μορφή αναθεώρησης των όρων δανεισμού από την Tρόϊκα.

Στο ερώτημα της εφημερίδας "αν η χώρα μας θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της", απαντά: " Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Είναι εξίσου σημαντικό να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος και στο μέλλον".

 


Produced by