17
ΙΑΝ

Εξάρθρωση κυκλώματος που ζημίωνε το ΙΚΑ


Την ικανοποίησή της για την εξάρθρωση κυκλώματος που ζημίωνε το ΙΚΑ κατά εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκφράζει η διοίκηση του ταμείου, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.


Ειδικότερα, κατά τη χρονική περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2010, αξιοποιώντας δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματός του, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προχώρησε, μέσω των αρμοδίων οργάνων, σε ελέγχους σε εργοδότες που υπέβαλαν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) με υψηλά ημερομίσθια, υψηλά ποσά εισφορών και μεγάλο αριθμό εργαζομένων τόσο κοινών επιχειρήσεων όσο και οικοδομικών έργων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική απασχόληση. Μέσω αυτών των ελέγχων, εντοπίστηκαν ενέργειες επιτήδειων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα παροχής ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, χωρίς την εξόφληση των απαιτούμενων εισφορών, υπέβαλαν αυτές τις ΑΠΔ, εν αγνοία των εργοδοτών, κυρίως οικοδομοτεχνικών έργων.

Στη συνέχεια, όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση, δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες στα Υποκαταστήματα και αποτέλεσμα των οδηγιών-ενεργειών αυτών ήταν να αποδειχθεί ότι κάποιες από τις επιχειρήσεις δεν υφίσταντο ή είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι δεν είχαν απασχοληθεί στα οικοδομικά έργα, αλλά είχαν "αγοράσει τις ημέρες ασφάλισης έναντι αμοιβής" από συγκεκριμένα άτομα. Με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επιβεβαιώθηκε και τεκμηριώθηκε η απάτη σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αδιάσειστα στοιχεία. Το φαινόμενο αυτό εντοπίστηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ενδεικτικά, αναφέρεται η Αθήνα, η Χαλκίδα, η Κύμη, η Χρυσούπολη Καβάλας, η Δράμα, η Ξάνθη, τα Ιωάννινα, η Πάτρα , το Σιδηρόκαστρο κ.λ.π.
Produced by