18
ΙΑΝ

ΟΑΕΕ: Μέτρα διευκόλυνσης καταβολής εισφορών- Χαράτσι στις επιχειρήσεις


Επιβραβεύοντας όσους χρωστούν η Κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο ουσιαστικά ρύθμιση οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μάλλον προκειμένου να χρυσώσει το χάπι της επιβολής νέου χαρατσιού που θα ισούται με ένα τοις χιλίοις του μηνιαίου τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων για την επιβίωση του ΟΑΕΕ ο οποίος χρειάζεται 250 εκατ. ευρώ τον μήνα για την καταβολή συντάξεων.

Η διευκόλυνση

Μετά το ΙΚΑ λοιπόν και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ανακοινώνει ουσιαστικά πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών των ασφαλισμένων του. Οι διευκολύνσεις αναμένεται να ωφελήσουν 200.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η καταβολή ποσοστού έως 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών (με πάγωμα του υπόλοιπου ποσού) από όσους επιχειρηματίες είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών, η παραχώρηση έκπτωσης σε όσες επιχειρήσεις προεξοφλούν τις εισφορές τους και η απαλλαγή των συνεπών επιχειρηματιών από τις αυξήσεις των εισφορών για μια τριετία σε συνδυασμό με μείωση των εισφορών κατά 10% το 2011 η οποία θα φτάσει έως το 25% το 2013.

Ακόμη κατά την διάρκεια της σύσκεψης, συμφωνήθηκε η αναστολή εκτέλεσης μέτρων, όπως οι κατασχέσεις , για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών τους προς τα ταμεία. Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μείωση προστίμων και προσαυξήσεων.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από τους 832.000 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι 300.000 έχουν οφειλές τουλάχιστον για μια πενταετία είπε ο διοικητής του Οργανισμού κ. Βουδούρης ο οποίος τόνισε ότι από τις 60.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση οι 56.000 έχουν πληρώσει την πρώτη δόση.
Produced by