18
ΙΑΝ

Παρασκηνιακές διεργασίες για την Επαγγελματική Ασφάλιση


ΤΟΥ ΤΖΩΡΤΖΗ ΡΟΥΣΣΟΥ
(t.roussos@esiea.gr)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

«Αποκούμπι» στην εξόχως προβληματική κοινωνική ασφάλιση φαίνεται να αναζητά ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης με την Κυβέρνηση να εμφανίζεται ως πρόθυμη να τείνει χείρα σωτηρίας με άνοιγμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων…

Με την ιδιωτική ασφάλιση, λόγω των πρόσφατων κανονιών στην ασφαλιστική αγορά, να βάλλεται πανταχόθεν και τα επόμενα χρόνια το «πλοίο» να εισέρχεται σε κακοκαιρία λόγω του μεγάλου αριθμού συμβολαίων που αναμένεται να λήξουν από το 2013 και μέχρι το 2015, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να εξεύρουν τρόπο σύμπραξης με τα ασφαλιστικά ταμεία…

Προ των πυλών η επαγγελματική ασφάλιση

Ουσιαστικά επανέρχεται στην επιφάνεια το σενάριο της ίδρυσης και λειτουργίας επαγγελματικών ταμείων που βαθμιαία θα αντικαταστήσουν τα επικουρικά ταμεία. Από την πλευρά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών θεωρείται ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί μία χρυσή περίοδος αφού μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων και αναμένεται να αναδειχθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας τους. Βέβαια δεν είναι λίγοι στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης που εκφράζουν την ευθεία αμφισβήτηση τους για τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που διενεργούνται αφού θεωρούν ότι το κλειδί για τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν βρίσκονται στις παραδοχές πάνω στις οποίες πάτησαν οι αναλογιστικές μελέτες. Δεν είναι λίγοι μάλιστα που κάνουν λόγο για μαγειρέματα με στόχο την απαξίωση της επικουρικής ασφάλισης.

Πού στοχεύει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης

Πέραν των προτάσεων και των εν γένει πιέσεων που ασκούνται ώστε να υπάρξει υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης των Ελλήνων πολιτών (στα πρότυπα του αμερικανικού συστήματος αλλά και της ασφάλισης του κλάδου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα) αναζητούνται οι τρόποι για συμπράξεις μεταξύ εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων. Άλλη μία παράμετρος που εξετάζεται είναι ο τρόπος διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και η ένταξη στο σύστημα αυτό των ασφαλιστικών εταιρειών ως συμβούλων διαχείρισης. Σύμφωνα με πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει διεξάγει παρασκηνιακές επαφές και πλέον το θέμα είναι ώριμο ώστε να περάσει στο προσκήνιο…
Ήδη εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί το θέμα σε επίσημη συνάντηση μεταξύ της κας Λούκας Κατσέλη και του προεδρείου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Το αντικείμενο της συζήτησης αναμένεται να περιστραφεί γύρω από την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης ώστε να απαλλαγεί το κράτος από κάποιο μέρος των υποχρεώσεων του. Κάτω από αυτόν τον βαρύγδουπο τίτλο κρύβεται μία σειρά από ενέργειες που ενδέχεται μεν να ενισχύσουν το ρόλο και άρα την παρουσία και κατά συνέπεια της κερδοφορία της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γεννέσθαι με την ασφάλεια των καταθέσεων των ασφαλισμένων και την προστασία τους από κατάρρευση τύπου ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Το γερμανικό μοντέλο

Αυτό που αναμένουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι θα τους προταθεί (και το οποίο έχουν ευήκοα ώτα για να ακούσουν) είναι να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία με παράλληλη υποχρέωση ασφάλισης σε νεότευκτα επαγγελματικά ταμεία (στα οποία θα συμμετέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες) αλλά και φοροαπαλλαγές για όσους συμμετάσχουν στα επαγγελματικά ταμεία.

Ουσιαστικά προκρίνεται το γερμανικό μοντέλο άνθισης των επαγγελματικών ταμείων όπου αρχικώς άφησαν να λειτουργήσουν, ακολούθως έδωσαν φοροαπαλλαγές και τέλος δόθηκε η επιλογή στους ασφαλισμένους να επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν στην επικουρική ασφάλιση ή μόνο στην επαγγελματική με αποτέλεσμα άπαντες να επιλέξουν μόνο την επαγγελματική ασφάλιση και έτσι να ατονήσει η ύπαρξη και λειτουργία των επικουρικών ταμείων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2002, επί υπουργίας του Δημήτρη Ρέππα έχει νομοθετηθεί η λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων με ισχνά μέχρι στιγμής αποτελέσματα καθότι ναι μεν μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων διαρκώς απαξιωνόταν η επικουρική ασφάλιση αλλά το σκάνδαλο της Enron στις ΗΠΑ που οδήγησε σε κατάρρευση το επαγγελματικό ταμείο των εργαζομένων της εταιρείας, προκάλεσε την αναστολή των τότε σχεδίων για ραγδαία αύξηση της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Τί θα ζητήσει

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή των ασφαλιστικών εταιρειών κυρίως μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας σε επιμέρους τομείς που υστερούν τα ασφαλιστικά ταμεία όπως η είσπραξη εσόδων ή η περικοπή εξόδων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των ασφαλισμένων αφού ο Συνήγορος του Καταναλωτή… βρίθει καταγγελιών από αγανακτισμένους ασφαλισμένους που πληρώνουν αδρά ιδιωτικά συμβόλαια υγείας χωρίς να λαμβάνουν τις υπηρεσίες που αναγράφονται με τις ιδιωτικές εταιρείες να σκαρφίζονται διάφορα «προσχώματα» προκειμένου να μην καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους. Τέλος, εκκρεμεί και η πρόταση για ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μέσω σύμπραξης ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Το σκάνδαλο της ENRON

Χιλιάδες υπάλληλοι της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Enron βρέθηκαν εκτεθειμένοι το 2001 όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο. Ουσιαστικά όσες αποταμιεύσεις είχαν κάνει μέσω του επαγγελματικού τους ταμείου τινάχθηκαν στον αέρα με την κατάρρευση της εταιρείας. Ο λόγος ήταν το γεγονός ότι η διοίκηση του ταμείου υποχωρώντας στις πιέσεις είχε επενδύσει μόνο σε μετοχές τις Enron με αποτέλεσμα οι εισφορές τους για ασφαλιστική κάλυψη να πηγαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Όταν αυτή κατέρρευσε τότε συμπαρέσυρε και το συνταξιοδοτικό επαγγελματικό ταμείο των εργαζομένων. Έτσι χιλιάδες υπάλληλοι και επενδυτές της Enron έχασαν τις αποταμιέυσεις τους, τα κονδύλια για τις σπουδές των παιδιών τους και τις συντάξεις τους, όταν κατέρρευσε η εταιρεία.

Η βουτιά της Enron σημειώθηκε μετά από την αποκάλυψη ότι πολλά από τα κέρδη και τα έσοδα ήταν αποτέλεσμα συμφωνιών με εταιρείες που εκείνη ήλεγχε (ώστε να ανεβάζει πλασματικά τους τζίρους της).Έτσι η μετοχή της που συγκαταλεγόταν μεταξύ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης έκανε τέτοια βουτιά που από τα 90 δολάρια κατέληξε στα 50 σεντς. Κάπως έτσι η Enron κήρυξε πτώχευση στις 2 Δεκεμβρίου του 2001.
Produced by