18
ΙΑΝ

Παπακωνσταντίνου: Αρχική συμφωνία για επιμήκυνση


Μέσα στους επόμενους μήνες σχεδιάζεται η έκδοση των ομολόγων της διασποράς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, εκτιμώντας παράλληλα, πως η χώρα θα βγει στις αγορές εντός του 2011.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, επιτεύχθηκε σε πρώτο στάδιο η συμφωνία επιμήκυνσης  αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων εντός της κυβέρνησης αναφορικά με το πρόγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.


«Η συζήτηση προχωρά, ώστε να υπάρξει απόφαση σε ένα από τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για τη θωράκιση της ευρωζώνης.


«Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράστηκαν θετικά για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στη χώρα», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, ενώ όπως υποστήριξε, αναγνωρίστηκε το ότι η μείωση του ελλείμματος κατά 6% που επιτεύχθηκε το 2010 ήταν το αποτέλεσμα μιας σοβαρής προσπάθειας.


Όσο για το αν αναμένει μείωση των επιτοκίων δανεισμού που συμφώνησε τον προηγούμενο χρόνο η Ελλάδα με τους δανειστές της, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις, σημειώνοντας ότι και αυτό το ζήτημα αυτό αποτελεί τμήμα του συνολικού πακέτου. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την απόλυτη διαβεβαίωση ότι η όποια απόφαση που θα αφορά το συνολικό μηχανισμό στήριξης, θα αφορά και την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.


Αναφορικά με τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ικανοποιημένος, ενώ επεσήμανε  ότι παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν τον τελευταίο καιρό, τα ελληνικά spread δεν ανέβηκαν και παρέμειναν στα επίπεδα του Νοεμβρίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στην επιμήκυνση που θα βοηθήσει τις αγορές να αντιληφθούν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι βιώσιμα.«Το ζήτημα του ευρωομολόγου περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο που είναι υπό διαπραγμάτευση» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι όσον αφορά στη διάσταση του ευρωομολόγου που αφορά τη διαχείριση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, οι προτάσεις υπάρουν είναι πολλές, ενώ υπάρχει και η αναπτυξιακή διάσταση του ευρωομολόγου.«Οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις κινήσεις εξωστρέφειας που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα θα ανταπεξέλθουν τα τεστ με επιτυχία», εκτιμά σχετικά με τα stress tests που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2011.
Produced by