18
ΙΑΝ

ΑΔΕΔΥ: Στο 1 δις ευρώ το έλλειμμα των ταμείων του Δημοσίου


Στο 1 δις ευρώ υπολογίζει η ΑΔΕΔΥ το συνολικό έλλειμμα των Ταμείων του Δημοσίου. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας, ζητώντας συνάντηση, το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων ανέρχεται ήδη στα 800 εκατ. ευρώ, στο Μετοχικό Ταμείο σε περίπου 150 εκατ. ευρώ για το 2011, που μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να υπερβεί και τα 200 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ στο ΤΕΑΔΥ.

Το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ήδη πρόβλημα ρευστότητας. Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 35.000 αιτήσεις για εφάπαξ και όσοι υπάλληλοι αποχωρούν σήμερα θα το λάβουν, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από τρία χρόνια. Το έλλειμμα του Ταμείου αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ το χρόνο και με τα σημερινά δεδομένα, το 2015 θα πλησιάζει τα 2 δισ. και το 2017 μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση των πόρων των Ταμείων οφείλεται σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο , στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, τον περιορισμό των διορισμών αλλά και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις που αυξάνουν τις δαπάνες των Ταμείων.

"Μόνο φέτος είχαμε 35.000 νέες συνταξιοδοτήσεις" σχεδόν τις διπλάσιες από τις αναμενόμενες" τονίζει ο πρόεδρος της κ. Παπασπύρος. Με βάση το σύμφωνο δανεισμού, το κράτος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει πρωτογενή ελλείμματα των Ταμείων.

"Προτείνουμε στην Κυβέρνηση ένα σχήμα δανεισμού κυρίως του Ταμείου Προνοίας που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίσιμη περίοδο", υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. "Προτείνουμε δάνειο της τάξης των 500.000 ευρώ με λογικούς όρους που θα προέλθει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και το ΤΕΑΔΥ".

Η ΑΔΕΔΥ προτείνει επίσης, τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων (π.χ. ειδικούς λογαριασμούς υπουργείων, νομικών προσώπων) και την στο ΤΕΑΔΥ όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο που σήμερα δεν καλύπτονται από τον συγκεκριμένο φορέα.

Στο μεταξύ αναμένεται η ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, από τα οποία θα εξαρτηθεί και το ύψος των επικουρικών συντάξεων μετά το 2015 χρονιά κατά την οποία, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010, τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και η εφαρμογή των νέων ορίων ηλικίας.
Produced by