19
ΙΑΝ

Γονατίζει τα ασφαλιστικά ταμεία η "μαύρη" εργασία


Κομίζει γλαύκας εις Αθήνας ή διαφορετικά δεν μας λέει τίποτε καινούργιο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που ανακοίνωσε χθες, δια στόματος του επικεφαλής του, ότι η αδήλωτη (μαύρη-ανασφάλιστη) εργασία αφορά στο 25% του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ότι 500.000 περίπου εργαζόμενοι δεν δηλώνονται, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία να ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια ο αριθμός των αδήλώτων εργαζομένων είναι πολλαπλάσιος αυτών που ανακοίνωσε το ΣΕΠΕ, αφού το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εξάγει αυτά τα νούμερα με αναγωγή στο σύνολο των αποτελεσμάτων των ελέγχων που εκείνο διενήργησε.
 
Ετσι σύμφωνα με το ΣΕΠΕ μέσα στο προηγούμενο έτος (2010) ελέγχθηκαν συνολικά 27.538 εκμεταλλεύσεις που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων της χώρας. Στις επιχειρήσεις αυτές εργάζονταν συνολικά 77.666 άτομα από τα οποία τα 19.435, δεν βρέθηκαν καταχωρημένα στα ειδικά βιβλία .

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων εντοπίστηκε στην περιφέρεια περιφέρεια Μακεδονίας με 36,25% και ακολουθούν η περιφέρεια Αττικής (26,29%), Θεσσαλίας με 24,66%, η περιφέρεια Ηπείρου με 19,21% και η περιφέρεια Κρήτης με 17,21%. Από την άλλη υψηλά ποσοστά αδήλωτων εργαζομένων εμφανίζονται στους αλλοδαπούς εργαζομένους, αφού από τους 19.435 που εντοπίστηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι, οι 6.687 ή το 31,54% είναι αλλοδαποί και οι 12.748 ή το 22,58% ημεδαποί.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργήθηκαν επιβλήθηκαν πρόστιμα 9,3 εκατ. ευρώ, μόνο για την αδήλωτη εργασία.

Μέτρα ασπιρίνες

Παρότι αποτελεί το βασικό λόγο για το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων εδώ και χρόνια (κυρίως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990) οι εκάστοτε κυβερνήσεις αρέσκονται να μην βλέπουν το πρόβλημα και ως εκ τούτου να μην λαμβάνουν μέτρα για την πάταξη του φαινομένου προτιμώντας να μειώνουν τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και να αυξάνουν (έμμεσα ή άμεσα) τις εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία, στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας, όταν διαπίστωσαν αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας από το 2,5% στο 3,5% έλαβαν αμέσως μέτρα με αποτέλεσμα μέσα σε δύο έτη η ανασφάλιστη εργασία να περιοριστεί στο 2%. Στην Ελλάδα με το ποσοστό να κυμαίνεται στο 25% τα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί απέτυχαν παταγωδώς με αποτέλεσμα ενώ σε απόλυτους αριθμούς η εισφοροδιαφυγή υπολογιζόταν το 2004 περίπου σε 4,5 δισ ευρώ να ξεπεράσειτο2010 τα εννέα δισ ευρώ!!!

Πάντως ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχάλης Χάλαρης, από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης του Συλλόγου Επιθεωρητών Βορείου Ελλάδος εμφανίστηκε αισιόδοξος για περιορισμό του φαινομένου (στο υπουργείο υπολογίζουν να μειώσουν κατά 25% μέσα στο 2011 την εισφοροδιαφυγή) αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με τα εξής μέτρα:

• On-Line σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ) με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, αλλά και η θεσμοθετημένη πλέον υποχρέωση του ΣΕΠΕ να επιβάλει κυρώσεις για τις περιπτώσεις της ανασφάλιστης εργασίας, θα επιφέρουν το περιορισμό του φαινομένου.
• Πάταξη της γραφειοκρατίας θα επιτευχθεί μέσω ενός κεντρικού γραφείου που θα παρέχει τηλεφωνική υποστήριξη στους πολίτες και παράλληλα μια Ειδική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης 24ωρης βάσης θα είναι σε θέση να διενεργεί άμεσους ελέγχους.
Produced by