19
ΙΑΝ

Επενδύσεις 1,9 δισ. στην αιολική ενέργεια


''Κρυμμένες υπεραξίες έχει η χώρα μας που μπορεί να αξιοποιήσει για να ξεφύγει από την κρίση'' ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης στη διάρκεια παρέμβασής του σε εκδήλωση της εταιρίας STAT BANK.

O κ. Μανιάτης ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ορυκτό πλούτο της χώρας, η αξία του οποίου υπολογίζεται ότι σε τρέχουσες τιμές φθάνει τα 40 δισ. ευρώ. Σημείωσε παράλληλα ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη το επόμενο διάστημα στη χώρα θα υλοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια 1,9 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες ξεκινούν επενδύσεις στο χώρο της γεωθερμίας.

Επίσης τόνισε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες στο χώρο των υδρογονανθράκων. ''Άλλωστε για το σκοπό αυτόν δημιουργείται ειδικός φορέας που θα αναλάβει την προσπάθεια''. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, θα δώσει στην Ελλάδα και διπλωματικά όπλα στη μάχη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στα διεθνή φόρα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης υποστήριξε την ανάγκη να συνδεθεί ο τουρισμός με τον πολιτισμό προκειμένου η Ελλάδα να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της και να προσελκύσει επιπλέον επισκέπτες. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτά που προσφέρει η Ελλάδα στους τουρίστες που την επισκέπτονται δεν μπορούν να περιγραφούν σε ένα σύνθημα.

Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει η οικονομία με ανταγωνιστικούς όρους τόνισε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης. Αφού τόνισε τη σημασία που έχει το εμπόριο για την οικονομία (παράγει το 17% του ΑΕΠ, καλύπτει το 18% της απασχόλησης και το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), εξήγγειλε δύο νέες πρωτοβουλίες της συνομοσπονδίας:

- Η πρώτη αφορά την ενημέρωση των εμπόρων όλης της χώρας για τις δυνατότητες που έχουν να στραφούν στο χώρο των εξαγωγών. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή των 288 εμπορικών συλλόγων όλης της χώρας. Θα καλύπτει όλο των φάσμα των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσει ένας επιχειρηματίας προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί εκτός των ελληνικών συνόρων (διαδικασίες με τα τελωνεία, μάρκετινγκ, εξασφάλιση πληρωμών κτλ.).

- Η δεύτερη σχετίζεται με το θεσμικό πλαίσιο. Η συνομοσπονδία είναι έτοιμη θα θέσει μια σειρά από ζητήματα στην πολιτεία .

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κορκίδης, το θέμα δεν αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά όλο το πλέγμα των διατάξεων που καθορίζουν σήμερα το τοπίο στο χώρο του εμπορίου, μεταξύ των οποίων το καθεστώς των προσφορών και η λειτουργία των πολυκαταστημάτων και των outlets.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, , έδωσε έμφαση στην ανάγκη να σταματήσει η αδικαιολόγητη κατήφεια και δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον. Υποστήριξε ωστόσο ότι το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε σειρά στοχευμένων δράσεων προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Τέλος, πρότεινε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την τρόικα τη διάθεση από πλευράς της κονδυλίων προκειμένου να προχωρήσουν κρίσιμες επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε επιχειρήσεις που ξεχώρισαν στους τομείς των επενδύσεων (Ελληνικά Πετρέλαια για το

μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα της Βιομηχανίας), της εξωστρέφειας (Εθνική Τράπεζα ως το πιστωτικό ίδρυμα με τη σημαντικότερη παρουσία στο εξωτερικό), της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΔΕΠΑ για τη συνεισφορά της στον περιβαλλοντικό τομέα), της υγιούς ανάπτυξης στην περίοδο της κρίσης (ΑΒ Βασιλόπουλος) και της καινοτομίας (Coco-Mat). Ας σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ ανέφερε ότι στόχος της διοίκησης έως το 2013 είναι να έχουν διπλασιαστεί τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Στην εκδήλωση της STAT BANK, παρουσιάστηκε ο επιχειρηματικός οδηγός Greek Commerce - Export Leaders 2011.Produced by