19
ΙΑΝ

Ετοιμάζουν σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους(;)


Ένα σχέδιο που θα βοηθούσε την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της εξετάζει η  γερμανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Die Ziet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πλαίσιο του σχεδίου, θα επιτρεπόταν στην Ελλάδα να επαναγοράσει κρατικά ομόλογα με κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι αξιωματούχοι αναλύουν το τι θα σήμαινε μία αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας για τις γερμανικές τράπεζες και για την σταθερότητα της ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει αν το υπό συζήτηση σχέδιο αφορά χρονική παράταση ή την αναδιάρθρωση του συνόλου του ελληνικού χρέους και δεν δίνει λεπτομέρειες για το σχέδιο ή τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε η Ελλάδα να εξαγοράσει το χρέος της.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν "αντιτίθεται πλέον θεμελιωδώς στην αύξηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης του EFSF", στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου μέτρων για την σταθερότητα του ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η γερμανική εφημερίδα δεν αποκαλύπτει την πηγή αυτής της είδησης.

Διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών

Σε διάψευση του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ότι η Γερμανία εξετάζει σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

«Η ελληνική θέση όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, παραμένει αμετάβλητη και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Επίσης, με δήλωση του στο Reuters o υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας: "Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα, την αναδιάρθρωση".

Σχολιάζοντας δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου περί ανάγκης για επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνόλου του ελληνικού χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε την Τρίτη ότι δεν τίθεται θέμα συνολικής επιμήκυνσης και ότι ο Πάγκαλος εξέφρασε προσωπικές απόψεις.

Διαψεύδει και η Γερμανία

Δεν ετοιμάζει κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, διαψεύδοντας με τη σειρά του δημοσίευμα της Die Zeit.

«Δεν εξετάζουμε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Bertrand Benoit, εκπρόσωπος του υπουργείο, σε ηλεκτρονική ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα στην Die Zeit έκανε χρήση της λέξης "Umschuldung", που μπορεί να εννοεί τόσο αναδιάρθρωση, όσο και επιμήκυνση.

Διευρύνονται τα CDS

To κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών διευρυνόταν κατά 35 μονάδες βάσης μετά το δημοσίευμα γερμανικού τύπου, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τα credit default swaps (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνονταν στις 915 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Markit. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για την ασφάλιση κάθε 10 εκατ. ευρώ του ελληνικού χρέους τώρα κοστίζει 764.500 ευρώ.

Επίσης, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για την διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρυνόταν κατά 21 μονάδες στις 865 μονάδες βάσης.Produced by