19
ΙΑΝ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο επενδυτικός νόμος


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, ο νέος επενδυτικός νόμος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ . Στόχοι του νομοσχεδίου, όπως τους ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι η βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η οικονομική αποτελεσματικότητα και η περιφερειακή συνοχή.

‘Οπως τόνισε ο υπουργός, «απευθυνόμαστε σε κερδοφόρες δυναμικές επιχειρήσεις, που επενδύουν δυναμικά για έξοδο απ’ την κρίση. Και μιλάμε και για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να σταθούμε και στο νέο επιχειρηματία, να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά δυναμικών ελλήνων επιχειρηματιών. Γι’ αυτό και θεσπίζουμε εξαιρετικά δυναμικά κίνητρα για νέους μέχρι 40 ετών (χρηματοδότηση κεφαλαίου και λειτουργικών δαπανών, μέχρι 1 εκ. ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας κλπ.), ενώ απευθυνόμαστε και στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, που επιχειρούν επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ. Κάνουμε πράξη το όνειρο των επιχειρηματιών για σταθερό φορολογικό περιβάλλον».

Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, αφού διαπίστωσε πως «ανακάλυψε επιτέλους το ΠΑΣΟΚ, τι σημαίνει ανάπτυξη», επεσήμανε πως χρειάζονται λοιπόν και τα άλλα βήματα: «Θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει η διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων οριζόντια, και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων, αφού θα έχει ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος».

«Και στο παρελθόν είχαμε ανάπτυξη. Ποιος κέρδισε; Το μεγάλο κεφάλαιο κέρδιζε την περίοδο της ανάπτυξης - και το ίδιο και σήμερα, κερδίζει την περίοδο της κρίσης» υποστήριξε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).Με τη σειρά του ο Αστέριος Ροντούλης του ΛΑΟΣ υποστήριξε πως «ο κόσμος περίμενε πολλά περισσότερα από τον επενδυτικό νόμο - και ενώ είχε επενδύσει πολλές προσδοκίες, απογοητεύτηκε» ανακοινώνοντας την καταψήφιση από πλευράς του, επί της αρχής του νομοσχεδίου.

«Ο δρόμος που ακολουθείτε είναι αδιέξοδος και ο νόμος απαράδεκτος. Έχετε διαμορφώσει ένα πλαίσιο που λέει «όλα στους επενδυτές, όλα στους ιδιώτες», ενώ την ίδια ώρα διαλύετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», υποστήριξε ο Παν. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ .


Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε σύμφωνη επί της αρχής, παρότι το νομοσχέδιο, «δεν παρακολουθεί την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, δεν αντιμετωπίζει την γραφειοκρατική δομή και αλληλοεμπλοκή των κρατικών υπηρεσιών, διέπεται από αοριστολογία στις κατηγοριοποιήσεις και απουσία δράσεων για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από την Αθήνα στην Περιφέρεια».
Produced by