19
ΙΑΝ

Γερμανικό σχέδιο «σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας;


«Πάρτι» έστησαν οι εγχώριες αγορές μετοχών και ομολόγων στην είδηση, η οποία διαψεύδεται, ότι η Γερμανία επεξεργάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μπορεί η αναδιάρθρωση χρέους να προκαλεί συνειρμικά αρνητικές αντιδράσεις , όμως εάν γίνει με τον τρόπο που περιγράφεται στη Γερμανική εφημερίδα Die Zeit, θα δώσει μεγάλη «ανάσα» στην ελληνική οικονομία και στις εγχώριες αγορές.

Το δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Die Zeit έκανε λόγο ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη θα δανεισθεί με προνομιακό επιτόκιο και εν συνεχεία θα επαναγοράσει ελληνικό χρέος από τους υφιστάμενους πιστωτές δηλαδή τις διεθνείς τράπεζες και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Ακολούθησαν διαψεύσεις του σεναρίου αυτού και εν συνεχεία κυκλοφόρησαν νέα σενάρια ότι το Ταμείο θα επαναγοράσει ελληνικό χρέος πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται.

Στα σενάρια αυτά δεν υπάρχει αναδιάρθρωση ούτε με χρονική επιμήκυνση ούτε με «κούρεμα», αλλά με τρόπο φιλικό προς τους δανειστές της χώρας. Βεβαίως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, εάν ισχύουν τα σενάρια, σε ποιες τιμές θα πάρουν πίσω τα ομόλογά τους οι πιστωτές της χώρας.

Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, τόνισε πως η Γερμανία δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Δεν εργαζόμαστε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», φέρεται να αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, ότι η Γερμανία εξετάζει σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προχώρησε και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
«Η ελληνική θέση όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, παραμένει αμετάβλητη και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Επίσης, με δήλωση του o υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας: "Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα, την αναδιάρθρωση".

Όμως παρά τις διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση, και την γερμανική πλευρά, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επιμένουν ότι Γερμανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε, στο Reuters ότι αξιωματούχοι αναλύουν το τι θα σήμαινε μία αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας για τις γερμανικές τράπεζες και για την σταθερότητα της ευρωζώνης.
Fitch: πρωταθλητής δανεισμού η Ελλάδα το 2011

Στο 25% του ΑΕΠ (περίπου 70 δις.) υπολογίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2011 επισημαίνοντας πως είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Στην σχετική έκθεση «Ευρωπαϊκός κρατικός δανεισμός: βήματα προς την σωστή κατεύθυνση» η Fitch επισημαίνει πως η Ελλάδα, η Δανία και η Πορτογαλία είναι οι μοναδικές από τις χώρες του ευρώ που θα αντιμετωπίσουν κατά το 2011 αυξημένες δανειακές ανάγκες, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2010.

Συνολικά, οι δανειακές ανάγκες των 15 χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τη Fitch, θα μειωθούν φέτος κατά 9,2%, στα 1,866 τρισ. ευρώ, έναντι 2,050 τρισ. το 2010


Produced by