20
ΙΑΝ

Η οικονομία στο επίκεντρο


Στο κλίμα που επικράτησε στις συνόδους Eurogroup και το Εcofin, αλλά και στα όσα προέκυψαν αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας το υπουργικό συμβούλιο.

Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου θα συζητηθεί μαζί με αυτό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, θέμα που συζητήθηκε, αλλά δεν ελήφθη απόφαση, ενώ προειδοποίησε πως οι αγορές είναι ήρεμες προς το παρόν, χάρη στην παρέμβαση της ΕΚΤ με αγορά ομολόγων. Η ηρεμία αυτή δεν θα διαρκέσει επ’ άπειρον, όπως φέρεται να τόνισε.

Τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν αυτή την ώρα στην Ευρώπη, κατά τον κ.Παπακωνσταντίνου, είναι η αύξηση των πόρων του ταμείου διάσωσης και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των χωρών-μελών, κάτι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα, η οποία ευελπιστεί σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου, η Γερμανία προωθεί ένα "σφιχτό" δημοσιονομικό πλαίσιο, για όλες τις χώρες.

Αναφορά έγινε και στην επόμενη επίσκεψη της τρόικα και στα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, για τα οποία πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα.

Παράλληλα, το πιλοτικό πρόγραμμα για τα 800 ολοήμερα σχολεία παρουσίασε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στόχος του νέου σχολείου είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, η υιοθέτηση νέων πιο σύγχρονων μορφών διδασκαλίας, η προσθήκη νέων γνωστικών αντικειμένων και ο επαναπροσδιορισμός της φιλοσοφίας του αναλυτικού προγράμματος με επίκεντρο το μαθητή και όχι την ύλη.Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε, χθες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ζητώντας ταυτόχρονα από τα μέλη της κυβέρνησης να είναι προσεκτικά όταν αναφέρονται σε τέτοια θέματα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "δήθεν γερμανικά σχέδια" τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, για το συγκεκριμένο θέμα, χαρακτηρίζοντας "κακόβουλο" και "κακόπιστο" σχετικό δημοσίευμα γερμανικού εντύπου. Ακόμα και το παραμικρό τέτοιο δημοσίευμα "μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αν και τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα είναι ανυπέρβλητα.

Τόνισε επίσης ότι "θα αποστομώσουμε όσους διακινούν σενάρια καταστροφής" όταν ως χώρα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση "αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία μας".

"Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους", δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, απαντώντας σε ερωτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ σχετικά με προδημοσίευση του Γερμανικού περιοδικού "Die Zeit" που φέρει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο αφορά στην επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα μέσω κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου των Οικονομικών επίσης διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες του περιοδικού "Die Zeit" επισημαίνοντας σε δήλωσή του, ότι "η Γερμανία δεν επεξεργάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", μετέδωσε το Ρόιτερ.

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να εισέλθει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία, εξέφρασε ο Νομπελίστας καθηγητής και οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.Produced by