20
ΙΑΝ

"Σίριαλ" η αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους


Διχάζει αναλυτές και αξιωματούχους της Ε.Ε. το θέμα μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τον επικεφαλής του EFSF να δηλώνει από τη μία πλευρά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση , και την Goldman Sachs από την άλλη να θεωρεί εξαιρετικά πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της δήλωσε ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μιλώντας σήμερα στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό "Deutschlandfunk", ενώ υπογράμμισε την αισιοδοξία του ότι οι μεταρρυθμίσεις θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν την φερεγγυότητα της χώρας.

"Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της και ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτόν τον κίνδυνο", είπε ο κ.Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), στη διάρκεια συνέντευξης.

"Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αυξηθεί εκ νέου", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ και ο Olii Rehn προχώρησε σε διάψευση των φημών για αναδιάρθρωσαη του χρέους σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία .

Την ίδια ώρα, αντίθετη άποψη εκφράζει η Goldman Sachs, η οποία δίνει υψηλές πιθανότητες στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτός και εάν οι αποδόσεις των ομολόγων στην αγορά σημειώσουν σημαντική μείωση.

«Κάποιας μορφής αναδιάρθρωση είναι ένα γεγονός σχετικά υψηλών πιθανοτήτων για την Ελλάδα, εκτός και εάν έχουμε μια δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Andrew Wilson, επικεφαλής ομολόγων της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman, η μείωση του κόστους δανεισμού θα γίνει είτε μέσω της παρόδου του χρόνου και της δημοσιονομικής λιτότητας, είτε μέσω μιας άμεσης παρέμβασης. Αυτό είναι που περιμένουμε: Θα σκεφτεί κάτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;», διερωτάται ο Wilson.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η πολυγλωσσία των Ευρωπαίων επιδεινώνει τη θέση της Ελλάδας και της υπόλοιπης περιφέρειας. «Στην πραγματικότητα, η αβεβαιότητα προκαλεί τα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Και δίνει την αίσθηση μιας διαφωνίας ανάμεσα στις αρχές», τόνισε.

ΕΕ: Ανοησίες τα περί αναδιάρθρωσης

Τα σενάρια περί γερμανικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έσπευσε να διαψεύσει και επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται για ανοησίες», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν , Amadeu Altafaj στο καθιερωμένο briefing, απαντώντας σε σχετική ερώτηση


Citigroup: Πολύ νωρίς για αναδιάρθρωση

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης τους ελληνικού χρέους, το οποίο φημολογείται από χθες πως εξετάζει η Γερμανία, σύμφωνα με τον Jurgen Michels, οικονομολόγο της Citigroup .

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε haircut των ελληνικών ομολόγων κατά 30% στα ομόλογα σε σχέση με την ονομαστική τους αξία, εάν οι αγορές γίνονταν στις σημερινές τιμές, με τις ζημιές να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ιδιώτες ομολογιούχους, ακόμα και στην περίπτωση που οι αγορές γίνονταν σε υψηλότερα επίπεδα.

Το πλεονέκτημα ωστόσο του σχεδίου, σύμφωνα με τη Citi, είναι η γρήγορη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, με τα μειονεκτήματα παρόλα αυτά να υπερισχύουν.

Produced by