20
ΙΑΝ

Λ. Κατσέλη: Κάλεσμα στους κοινωνικούς εταίρους για συνδιαμόρφωση των προγραμμάτων απασχόλησης


Ο όρος «σύμπραξη» αλλά και η ενισχυμένη παρέμβαση των κοινωνικών εταίρων κυριάρχησε χθες κατά την πρώτη συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λ. Κατσέλη με τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η κα Κατσέλη ζήτησε τη συνδιαχείριση ένος κονδυλίου που θα κυμανθεί από 100 εκ έως 300 εκ ευρώ ώστε να εκπονηθούν προγράμματα για την στήριξη της εργασίας, για τη διατήρηση θέσεων εργασία, για την κοινωνική συνοχή. Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει οι νέες πολιτικές για την απασχόληση να υλοποιηθούν μέσω συμπράξεων του Δημοσίου με ιδιώτες.

«Ζήτησα από τους Κοινωνικούς Εταίρους τις προτάσεις τους πάνω σε αυτά τα βασικά νομοθετήματα, καθώς και τις προτάσεις τους για τον Οδικό Χάρτη Στήριξης της Εργασίας, τον οποίο δρομολογούμε. Προσβλέπω σε αυτή τη συνεργασία, οι Κοινωνικοί Εταίροι συμμετέχουν σε όλους του φορείς του Υπουργείου μας, αναβαθμίζουν την εκπροσώπησή τους και με τη συνδρομή τους, τη συνεργασία και τον συνεχή διάλογο βάζουμε ανάχωμα στην ανεργία», επισήμανε σε δηλώσεις της, η κα Λούκα Κατσέλη, μετά το πέρας της συνάντησης.

Με τους κοινωνικούς εταίρους να αποδέχονται την πρόταση της υπουργού Εργασίας και ήδη να ετοιμάζουν τις προτάσεις τους στη βάση του υπό δημιουργία Οδικού Χάρτη Στήριξης της Εργασίας ο οποίος σε αδρές γραμμές περιλαμβάνει

• Δράσεις για την στήριξη και επανακατάρτιση εργαζομένων σε περιοχές ή κλάδους της οικονομίας σε κίνδυνο.

• Την ενεργοποίηση των πόρων του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων.

• Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού πρόληψης κρίσεων, με τη σύνδεση των τριμερών συναντήσεων (Εργαζομένων – Εργοδοτών – Υπουργείου) με τις διαδικασίες ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

• Τη δημιουργία διοικητικού μηχανισμού εποπτείας της εφαρμογής των Ειδικών Συλλογικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας.

• Τη θεσμική ανασυγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, με την αναβάθμιση της παρουσίας και ρόλου των Κοινωνικών Εταίρων.

Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορούν να προσφεύγουν για την εκπόνηση και υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου ώστε να αποφεύγονται οι άμεσες παρεμβάσεις σε βάρος του προσωπικού (απολύσεις, περικοπές αποδοχών, ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας κτλ).

Μετά το έλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε ότι: «Η Η χώρα βρίσκεται σε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και έχει μπροστά της ένα κρίσιμο τρίμηνο. Όλοι οι πολιτικοί φορείς καθώς και οι κοινωνικοί εταίροι θα κριθούν με μέτρο την ευθύνη που θα επιδείξουν και τη συμβολή τους στο ξεπέρασμα της κρίσης».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι θέσεις απασχόλησης μέσω της παροχής συμβούλων στις προβληματικές επιχειρήσεις.

Την ανάγκη να μπει φρένο στην απώλεια των θέσεων απασχόλησης έθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος μέσω την υλοποίησης προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες τόσο της ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όσο και των κοινωνικών εταίρων τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Produced by