20
ΙΑΝ

Στην Κοζάνη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο


Τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 200 MW στην Κοζάνη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.


Το έργο θα εκπονήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή. Πρόκειται για επένδυση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία θα αξιοποιηθεί μια έκταση 5.300 στρεμμάτων, εξαντλημένου ορυχείου στο λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, θα απασχολήσει συνολικά 550 άτομα, θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος στην ατμόσφαιρα και θα καλύψει ηλεκτρική κατανάλωση 55.000 νοικοκυριών.


Στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει παράλληλα και εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.Το έργο κατασκευής αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2011 και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού.


Όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου, η Κοζάνη αναδεικνύεται σε πιλοτικό κέντρο και στην πράσινη καθαρή ανάπτυξη, εκτός από τις συμβατικές μορφές ενέργειας με τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW και του εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων

Ειδικότερα, θα γίνεται αντικατάσταση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων με νέες καθαρότερης τεχνολογίας και ταυτόχρονα θα αναπτύσσονται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να στηριχθούν και η παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή και οι θέσεις εργασίας.

Με τη σειρά της η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη,  υπογράμμισε ότι η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και θα αναπτυχθεί σε κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Produced by