20
ΙΑΝ

Αναδιάρθρωση «δείχνουν» τα αποκρυπτογραφημένα γερμανικά μηνύματα


«Oι αγορές δεν είναι ηλίθιες για να πιστεύουν τις διαψεύσεις ότι δεν συζητούνται σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», τονίζει στο «Xrimaonline» έμπειρο υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος μεγάλης ξένης τράπεζας και επισημαίνει: «Η αναδιάρθρωση θα γίνει, είναι βέβαιο ότι θα γίνει, αλλά μέσα σε μία νύχτα, χωρίς προαναγγελία, με στόχο να αποφευχθούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».

Μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν να διέψευσε ότι πιέζει την Ελλάδα να προβεί σε αναδιάρθρωση και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ να χαρακτήρισε «ανοησίες» τα σενάρια, αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να κάνει συστάσεις σε υπουργούς της κυβέρνησης να μη μιλούν για το θέμα της αναδιάρθρωσης, όμως ο σύμβουλος της Μέρκελ ο Lars Feld δηλώνει ανοιχτά στις γερμανικές εφημερίδες , με τρεις συνεντεύξεις μέσα σε μία ημέρα(!) ότι η Γερμανία εξετάζει διάφορα σχέδια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς μια περικοπή του χρέους. Και τότε θα χρειασθεί εγγυήσεις από την Γερμανία», δηλώνει ο Lars Feld σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στην Die Welt, σε άλλη συνέντευξη ο Lars Feld δηλώνει: «Δεν ξέρω κάποιον που πιστεύει ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της».

Στην τρίτη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine, ο Φελντ τονίζει, ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρειασθούν επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση των χρεών τους και όχι μια μακροχρόνια διάσωση από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον οικονομικό σύμβουλο της Μέρκελ κινούνται και οι εκτιμήσεις των ξένων επενδυτικών οίκων.

H Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αγοράσει ελληνικό χρέος . Ακόμη δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα αλλά αυτός είναι ο σχεδιασμός υποστηρίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman sachs.

Εν τω μεταξύ οι Financial Times Deutschland αναφέρουν – χωρίς να αποκαλύπτουν τις πηγές τους – ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο το EFSF είτε να αγοράσει κρατικά ομόλογα είτε να παρέχει στις υπερχρεωμένες χώρες δάνεια με προνομιακούς όρους ώστε να μπορέσουν να επαναγοράσουν τα χρέη τους.


Τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Ηδη στο ξένο τύπο παίζουν μεταξύ των άλλων τα εξής σενάρια:

-Η Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ξεκινήσει μια διαδικασία αγοράς χρέους δηλαδή ομολόγων από τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές κατά τα πρότυπα της ΕΚΤ η οποία συνολικά έχει αγοράσει 44 δις ευρώ ελληνικό χρέος.

- Το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικό χρέος περίπου 50 με 80 δις ευρώ. Η λύση αυτή είναι ιδανική για τον σημερινό κάτοχο ομολόγων εν μέρει καθώς αν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο οι αγορές ομολόγων θα πραγματοποιηθούν σε τιμές αγοράς.

Δηλαδή ένα ομόλογο που εκδόθηκε στην τιμή 100 και σήμερα - διαπραγματεύεται στο 70, θα μπορέσει το Δημόσιο να το εξαγοράσει σε αυτήν την τιμή, επιτυγχάνοντας διπλό στόχο: να γλιτώσει το 30% του δανεισμού αλλά και να απαλλάξει τους θεσμικούς από ένα «βάρος» που θεωρούν ότι αποτελούν για τα χαρτοφυλάκιά τους τα ελληνικά «junk -μετά τις αξιολογήσεις- ομόλογα.

Δεν θα πρόκειται για hair cut, απλά το ελληνικό Δημόσιο θα πάει στη δευτερογενή αγορά, και θα αγοράσει τα ομόλογά του, στις τιμές που θέλουν να τα ξεφορτωθούν οι κάτοχοί τους, διευκολύνοντάς τους.

Το σχέδιο όμως θα πρέπει να υλοποιηθεί με προηγούμενη συμφωνία με τους πιστωτές - κατόχους ομολόγων, καθώς υπάρχει ο «κίνδυνο» για το ελληνικό δημόσιο μόλις γίνουν οι πρώτες αγορές, οι θεσμικοί να επαναξιολογήσουν τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία από σκουπίδια ενδέχεται να μετατραπούν εν μία νυκτί σε... διαμάντια, αυξάνοντας τις τιμές τους.

Όπως επισημαίνει στέλεχος μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας, τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις, , εάν επιβεβαιωθεί και υλοποιηθεί το γερμανικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που αποκάλυψε την Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Η γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε την περίφημη πληροφορία περί σχεδίου της Γερμανίας σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα επιτραπεί να δανειστεί κεφάλαια, με χαμηλό επιτόκιο, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να προβεί σε επαναγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η πληροφορία μεταφέρθηκε στην Ελλάδα ατελώς και παρερμηνεύθηκε ως αρνητική , ωστόσο, επρόκειτο για την καλύτερη «πληροφορία» που είχε κυκλοφορήσει από την αρχή της ελληνικής κρίσης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα.

Αυτό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα είχε τη δυνατότητα να δανειστεί από το Ταμείο Σταθερότητας και να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, προβαίνοντας, ουσιαστικά, σε ανταλλαγή παλαιού χρέους με υψηλά επιτόκια με νέο με πολύ χαμηλότερα. Αυτό το κατάλαβαν βεβαίως οι ξένοι επενδυτές και εκτοξεύοντας τις μετοχές στο Χ.Α.

Βεβαίως, όπως επισημαίνει το ίδιο στέλεχος της χρηματιστηριακής, κάτι τέτοιο ασφαλώς θα οδηγήσει σε νέα σκληρά μέτρα, χωρίς να απομακρύνει το μακροπρόθεσμο ρίσκο πτώχευσης, ωστόσο απομακρύνει το βραχυπρόθεσμο ρίσκο και επιπλέον παίρνει το ρίσκο από τους δανειστές και το μεταφέρει στην ΕΕ.


Στο "μικροσκόπιο" της ΕΕ οι επαναγορές ομολόγων απο το EFSF

Το ενδεχόμενο να επιφορτιστεί το Ταμείο Διάσωσης και με επαναγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών μελών της ΕΕ εξετάζει η Ένωση.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της ευρωζώνης, η επιλογή αυτή πάντα ήταν «στο τραπέζι» ως μέρος ενός συνολικού πακέτου.

«Συζητήθηκε γενική υπό το πρίσμα της διεύρυνσης του Ταμείου και όχι συγκεκριμένα για κάποια χώρα», αναφέρει η πηγή, σύμφωνα με την οποία το EFSF θα μπορούσε να πληρώνει ένα μικρό premium πάνω από τις τιμές της αγοράς για να αποκτήσουν οι τράπεζες ένα κίνητρο να πουλήσουν.

Ωστόσο, όπως τονίζεται οι επαναγορές δεν θα είναι μεμονωμένο μέτρο , αλλά μέρος ενός προγράμματος που θα συμφωνηθεί με την εκάστοτε χώρα, το οποί μπορεί να περιλαμβάνει δάνειο ή επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Η λύση αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εξετάζεται σοβαρά και υπάρχουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Τεχνικά, «το Ταμείο θα επαναγοράζει ομόλογα και στη συνέχεια θα τα ανταλλάσει με νέες εκδόσεις», όπως αναφέρεται.
Produced by