21
ΙΑΝ

ΑΔΕΔΥ: Καταρρέουν τα ασφαλιστικά ταμεία


Σε δραματικούς τόνους αποτύπωσε η ΑΔΕΔΥ την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων του δημόσιου τομέα σε χθεσινή επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων τα ασφαλιστικά ταμεία τους έχουν ζωή άλλων έξι ετών αφού το συνολικό έλλειμμα τους προσεγγίζει το 1 δισ ευρώ.

Συγκεκριμένα το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια €, στο Μετοχικό Ταμείο αγγίζει τα 150 εκατομμύρια € και στο ΤΕΑΔΥ τα 17 εκατομμύρια €.

Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι ζητούν επείγουσα συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς εντοπίζουν τις ευθύνες για το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί φορείς του Δημοσίου, στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στην διαχρονική στάση του κράτους απέναντι στα ταμεία τους.

Οι συνδικαλιστές στην επιστολή τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμούμε ότι θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017».

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη προτείνει λύσεις, όπως α) η δημιουργία ενός σχήματος δανειοδότησης, β) η ένταξη νέων εργαζομένων με συμβάσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και γ) η άντληση πόρων από λογαριασμούς του Δημοσίου που συγκροτούνται ως αποτέλεσμα της εργασίας και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση θέσεων στον δημόσιο τομέα.

Produced by