23
ΙΑΝ

Γ.Παπακωνσταντίνου: ''Μπορούμε να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση''


Την συνέχιση του προγράμματος προσαρμογής του 2010 και για την επομενη τριετία με κύριους άξονες την μείωση των κρατικών δαπανών, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προαναγγέλει με συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα γίνει αύξηση των συντελεστών των φόρων, εκφράζει την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα «μπορεί και θα αποφύγει» την αναδιάρθρωση του χρέους καθώς και ότι η χώρα μας θα επανέλθει στις αγορές εντός του έτους, με πρώτη προσπάθεια το «ομόλογο της διασποράς», «μέσα στους επόμενους λίγους μήνες» το οποίο θα απευθύνεται στους Ελληνες ομογενείς με απόδοση «μικρότερη από τοσημερινό επιτόκιο της αγοράς».

    Δηλώνει την αντίθεση του στις πρόωρες εκλογές και στις «οικουμενικές λύσεις» ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η ΝΔ «χάθηκε στη μετάφραση» του βιβλίου του Γκόρντον Μπράουν, όπου γίνεται αναφορά σε ``καθυστερήσεις στις αποφάσεις για να βοηθηθεί η Ελλάδα`` καθώς «αποδείχθηκε ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν η έμπρακτη στήριξη της Ευρωζώνης. Και από την άποψη αυτή ο Μπράουν έχει ως ένα βαθμό δίκιο» αλλά σημειώνει ότι «δεν υπήρχε έτοιμος μηχανισμός παρέμβασης, ούτε καν πλαίσιο για κάτι τέτοιο στην Ευρωζώνη». Απαντά στην αναφορά ``κατοχική κυβέρνηση`` επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για μια εκλεγμένη κυβέρνηση αποτελεί «προσβολή για την ίδια τη δημοκρατία».

    Τέλος για την εμπλοκή του ονόματος από τη ΝΔ στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens , δηλώνει ότι δεν εκπλήσσεται, την αποδίδει σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να κατανοήσει πόση ζημία μπορεί να κάνει στη χώρα στη συγκεκριμένη συγκυρία η προσπάθεια να μπει στο κάδρο ο υπουργός Οικονομικών.

Produced by