23
ΙΑΝ

Κακούργημα η φοροδιαφυγή


Ακόμα και φυλάκιση για φορολογικά αδικήματα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το Φεβρουάριο.
Η μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ποσό και πάνω θα αποτελεί διαρκές αδίκημα και δεν θα παραγράφεται.
Από 75.000 ευρω η φοροδιαφυγή θα μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη σύσταση φορολογικής διαιτησίας, όπου θα μπορούν να επιλύονται φορολογικές διαφορές άνω των 150.000 ευρω, αλλά και την τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα οικονομικά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος φορολογικός νόμος θα περιέχει και τα εξής:

- Η φοροδιαφυγή κρίνεται διαρκές αδίκημα έτσι ώστε αφενός να μην παραγράφεται αφετέρου να ξεπερνούνται οι νομικοί σκόπελοι για την κίνηση αυτόφωρης διαδικασίας. Εάν μάλιστα το συνολικό ποσό της φοροδιαφυγής ξεπερνά τα 75.000 ευρώ, τότε θα μετατρέπεται αυτομάτως από πλημμέλημα σε κακούργημα.

- Μειώνεται από το 24% στο 20% ο φορολογικός συντελεστής για τα αδιανέμητα κέρδη, ενώ επιβάλλεται πρόσθετος φόρος στους δικαιούχους του μερίσματος και όχι στην εταιρεία με παρακράτηση από την επιχείρηση (20%-25%). Από την παρακράτηση θα εξαιρούνται επιχειρήσεις με έδρα στην ΕΕ που κατέχουν πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής τους για τουλάχιστον 2 χρόνια. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά τη διαπίστωση ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, που επιβλήθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορά ακόμη και στις θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τις εταιρείες να παραμείνουν στη χώρα μας τη στιγμή που γειτονικές και νεοφώτιστες στον καπιταλισμό χώρες προσφέρουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές. Ειδικά μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη ότι τα κέρδη που διανέμονται ως εισόδημα του μερισματούχου με συντελεστή 40% έχουν ήδη φορολογηθεί και στην πηγή με συντελεστή 24%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να είναι υψηλή.

- Την αύξηση της προκαταβολής φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια από το 25% στο 50% έτσι ώστε να καταστεί ασύμφορη και να μην λιμνάζουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.

- Τη δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς αυτό αλλά και την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ από την καταβολή του φόρου, με προκαταβολή ενός ποσοστού της τάξης του 40% και εξόφληση του υπολοίπου δε δύο ή τρεις δόσεις.

- Τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών, θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και θα εποπτεύει σημαντικές εκκρεμείς υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προλαμβάνεται η παραγραφή τους.

- Τη θέσπιση του φορο-διαμεσολαβητή για φορολογικές διαφορές άνω των 150.000 ευρώ που θα λειτουργεί εντός των εφοριών και στα πρότυπα του τραπεζικού διαμεσολαβητή.

Έρχεται η φοροκάρτα

 H καθιέρωση, από τον Απρίλιο της φοροκάρτας, θα αντικαταστήσει σταδιακά τη συλλογή αποδείξεων από αγορές αγαθών ή συναλλαγές. Όσοι την χρησιμοποιούν θα έχουν επιπλέον έκπτωση φόρου για όσες αποδείξεις συγκεντρώσουν πέραν των 12.000 ευρώ, που απαιτούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

Η έκπτωση που ισχύει σήμερα είναι για ποσό αποδείξεων έως 3.000 ευρώ, επιπλέον του ορίου των αποδείξεων που απαιτείται για το αφορολόγητο, ανάλογα με το εισόδημα, και μελετάται να φτάνει τις 5.000 ευρώ για τους χρήστες της φοροκάρτας. Δηλαδή, να έχουν κέρδος 500 ευρώ αντί 300 ευρώ από την εφορία.

Η φοροκάρτα θα έχει το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας, θα είναι προαιρετική και θα χορηγείται δωρεάν από τις τράπεζες. Θα φέρει έναν αριθμό με 19 ψηφία, τον οποίο ο κάτοχός της θα ενεργοποιεί είτε μέσω του Taxis net είτε μέσω του κινητού του.

Στην κάρτα που θα περνά από το μηχάνημα που διαθέτουν πολλά καταστήματα, όπως σήμερα οι πιστωτικές, θα καταγράφεται αυτομάτως η αξία των αγορών ή συναλλαγών και μέσω της τράπεζας θα ενημερώνεται και το ΚΕΠΥΟ.

Ο κάτοχός της ανά πάσα στιγμή θα μπορεί μέσω του κομπιούτερ να γνωρίζει τι ποσό αποδείξεων έχει συγκεντρώσει. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συλλέγουν και αποδείξεις, όπως σήμερα, και να τις υποβάλλουν με τη δήλωσή τους στην εφορία.

Με τις νέες, αυστηρότερες αυτή τη φορά, διατάξεις του φορολογικού η μη απόδοση Φ.Π.Α. ή φόρου μισθωτών υπηρεσιών θα αποτελεί πλέον διαρκές αδίκημα και όχι στιγμιαίο, ώστε να μην παραγράφεται. Έτσι, όσοι εντοπιστεί να χρωστούν πάνω από ένα ορισμένο ποσό θα αντιμετωπίζουν το αυτόφωρο, όπως και όσοι δεν θα εκδίδουν αποδείξεις ή τιμολόγια.

Από την άλλη, και για την διευκόλυνση κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων, όσες οφείλουν Φ.Π.Α. θα μπορούν να τον εξοφλούν σε τρεις μηνιαίες δόσεις αντί κάθε μήνα σήμερα, με τις ανάλογες όμως προσαυξήσεις.

 
Produced by