24
ΙΑΝ

"Ψαλίδι" στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών


Από το 24 στο 20% θα μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 2011. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα κέρδη που θα διανέμονται θα παρακρατείται επιπλέον φόρος με συντελεστή 20% με εξαίρεση όμως τα κέρδη που διανέμονται στα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της ΕΕ και κατέχουν πάνω από το 10% της επιχείρησης για τουλάχιστον δύο χρόνια. Στόχος είναι να μειωθεί η υψηλή παρακράτηση φόρου στους ξένους επενδυτές, βασικούς μετόχους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ο οποίος αποτελούσε τροχοπέδη για τις επενδύσεις.

Όσον αφορά την καταβολή ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνονται διευκολύνσεις, όπως καταβολή του φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις ως εξής: το 40% του φόρου με την υποβολή της δήλωσης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% τον μεθεπόμενο μήνα.


Παράλληλα, θα προβλέπεται και η έκδοση φοροκάρτας την οποία θα μπορούν οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν στις αγορές τους ώστε να καταγράφονται σε αυτήν τα ποσά των δαπανών με αποδείξεις με τα οποία θα χτίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.


Στο αυτόφωρο θα πηγαίνει ο οποιοσδήποτε δεν αποδίδει ΦΠΑ πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό, χωρίς τη δυνατότητα εξαγοράς της ποινής εάν υπάρξει καταδίκη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής αν προηγουμένως δεν εξοφλήσει το σύνολο της οφειλής του.

Με την παραπάνω ρύθμιση το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θα θεωρείται διαρκές φορολογικό έγκλημα πάνω από το ποσό από το οποίο θα κινείται η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ σήμερα το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ θεωρείται στιγμιαίο φορολογικό έγκλημα.

Πλέον τα σοβαρά οικονομικά εγκλήματα θα τα χειρίζεται οικονομικός εισαγγελέας που θα τοποθετηθεί στο υπουργείο οικονομικών, ενώ αλλαγές προβλέπονται και για τους φορολογικούς ελεγκτές οι οποίοι πλέον θα αξιολογούνται με point system για την αποτελεσματικότητά τους.

Παράλληλα, θα θεσπιστεί ένας νέος θεσμός, αυτός της φορολογικής διαιτησίας προκειμένου να επιλύονται γρηγορότερα οι φορολογικές διαφορές ανάμεσα στους φορολογούμενους και το Δημόσιο .


Το ποσό του βεβαιωμένου φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια αυξάνεται από 25% σε 50%.
Produced by