24
ΙΑΝ

Επαφές Ελλάδας- Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου


Σε διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής επιθυμεί να μετατραπεί η Ελλάδα, έχοντας ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με το Ισραήλ, σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επενδύσεων Χάρης Παμπούκης στο Reuters ότι η ιδέα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα, τονίζοντας όμως πως οι συζητήσεις για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν, που ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο τον Δεκέμβριο, δεν είναι παρά διερευνητικές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ισραήλ συζητά ήδη το ενδεχόμενο συνεργασίας στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την Κύπρο.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον του Κατάρ για το Ελληνικό, ο κ. Παμπούκης διευκρίνισε ότι συζητείται το ενδεχόμενο επενδύσεων στις εγκαταστάσεις του πρώην αερολιμένα στο Ελληνικό -- ένα έργο αξίας 5-7 δις ευρώ. «Δεν κρύβω ότι συζητάμε με το Κατάρ για αυτό το θέμα και δείχνουν τη στήριξή τους, αλλά δεν έχουμε περάσει ακόμη στο στάδιο να εξετάσουμε αν θα είναι κερδοφόρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το έργο ενδεχομένως να περιλαμβάνει την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου, πανεπιστημιούπολης, χρηματοοικονομικού κέντρου, μαρίνας, ξενοδοχείων καθώς και χώρου πρασίνου στο μέγεθος του Hyde Park στο Λονδίνο, είπε ο υπουργός.

Η Κίνα με τη σειρά της εξετάζει την ίδρυση περιφερειακού ταμείου επενδύσεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη με όχημα την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας (China Development Bank). Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, κινεζικές εταιρίες εξετάζουν επενδύσεις στον λιμένα της Θεσσαλονίκης και στον ΟΣΕ, διαδικασίες για τις οποίες θα διενεργηθούν διεθνείς διαγωνισμοί.
Produced by