24
ΙΑΝ

Ξεκίνησε ο διάλογος για το λιανεμπόριο


Με εντάσεις ξεκίνησε ο διάλογος στο λιανεμπόριο για την περίοδο των εκπτώσεων, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και της εμπορικής χωροταξίας, ο οποίος έγινε με πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης τόνισε στην τοποθέτησή του ότι «αν το εμπόριο δεν συμφωνήσει σε μια κεντρική νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να καταστεί έρμαιο κάθε καλλικρατικού άρχοντα που στο όνομα της ανάπτυξης της αγοράς θα οδηγήσει στη λειτουργία της αγοράς σαν ένα ''μωσαϊκό'' με κανιβαλλιστικές διαθέσεις». «Δεν θα γίνουμε μεταφορείς ούτε φαρμακοποιοί επειδή κάποιοι τους βάφτισαν κλειστό το επάγγελμά τους» τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξουν δράσεις για την ενίσχυση της παρουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επιχειρηματικότητα. Η συνεχής διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας είναι ο ασφαλής τρόπος για να κλείσουν μικρές πολύ μικρές αλλά και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, υποστήριξε ο κ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας όμως πως για οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρείται στην αγορά πρέπει να υπάρχουν μελέτες επιπτώσεων στην οικονομία και να υπάρξει μέριμνα για κανόνες διακριτότητας ώστε να βοηθούνται οι ΜΜΕ. Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν συμφωνεί.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ με την έναρξη της συνεδρίασης έκανε μια τοποθέτηση δηλώνοντας ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ που θέλουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στη συνέχεια αποχώρησε.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων δήλωσαν αντίθετοι με το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά τη θέση τους θα την καταθέσουν στο πλαίσιο του διαλόγου. Ανέφεραν ότι η ανεργία στο χώρο του εμπορίου θα φτάσει στο 50% και σημείωσαν ότι το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.
Produced by