25
ΙΑΝ

Δίμηνο-θρίλερ για το νέο μνημόνιο!


ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ
(nontas71@gmail.com)

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ

Συμφωνία μακράς πνοής με την ελληνική κυβέρνηση, για δρακόντεια δημοσιονομική πολιτική μέχρι και το 2014, με μέτρα που θα συμφωνηθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ζητούν επιτακτικά οι Γερμανοί , καθώς φοβούνται το… σύνδρομο μεταρρυθμιστικής κόπωσης της κυβέρνησης και επιζητούν να επιβάλλουν δεσμεύσεις για αποφασιστική συρρίκνωση του κόστους του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, πριν από τη συμφωνία για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που είναι πιθανό να συνδυασθεί και με μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Το δίμηνο-θρίλερ για την κυβέρνηση αρχίζει την Πέμπτη με τους ελέγχους από χαμηλόβαθμο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της τρόικας, που θα κρίνουν την πρόοδο στην του εφαρμοζόμενου προγράμματος πολιτικής ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας ξεκινάει τις επαφές του στο υπουργείο Οικονομικών για να «τσεκάρει» ότι όσα έπρεπε να γίνουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου έχουν υλοποιηθεί. Στο επίκεντρο αυτών των ελέγχων θα βρεθεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010, με έμφαση στην πλήρη καταγραφή των υποχρεώσεων του Δημοσίου, ώστε να διαπιστωθεί το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο κλείσιμο του έτους, αλλά και η πρόοδος στην εξυγίανση των οικονομικών της Υγείας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με έμφαση στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ . Επίσης, θα ζητηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στο τέλος του χρόνου.

Τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόικας, ενόψει της έγκρισης εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου. Σε αυτές τις επαφές θα εξετασθεί ο βαθμός προόδου στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αλλά και ορισμένα σημεία μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και θα πρέπει να κριθεί η αποτελεσματικότητά τους:

- Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, οι υψηλόβαθμοι «τροϊκανοί» θα ζητήσουν στοιχεία για την πρόοδο στην υιοθέτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και είναι πιθανό να ζητήσουν τροποποίηση του σχετικού νόμου, με κατάργηση όλων των περιορισμών στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, αν κρίνουν ότι ως τώρα δεν είναι ικανοποιητικός ο βαθμός προόδου.

- Για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα προσέλθει στις συζητήσεις με την έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που αναμένεται να επιβεβαιώσει, ότι η περσινή μεταρρύθμιση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος και επιτυγχάνει τους στόχους για την εξοικονόμηση συνταξιοδοτικών δαπανών που είχαν τεθεί εξαρχής. Αν αυτές οι προβλέψεις κριθούν ως «ασφαλείς» από την τρόικα δεν θα ζητηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων για το ασφαλιστικό, αλλά σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάσει νέο νομοσχέδιο.

Το νέο μνημόνιο

Οι συζητήσεις ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου δεν αναμένεται να παρουσιάσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Άλλωστε, η Τρόικα δεν επιθυμεί οποιαδήποτε εμπλοκή στις εκταμιεύσεις του ελληνικού δανείου στην παρούσα φάση, καθώς παραμένουν ανοικτά όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι αγορές είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε αρνητικές ειδήσεις.

Όμως, σχεδόν παράλληλα με τις συζητήσεις για την πρόοδο της οικονομίας ως τώρα, θα πρέπει να διεξαχθεί και η διαπραγμάτευση με την τρόικα για συμφωνία επί των μέτρων οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοσθούν την περίοδο 2012-2014, παρότι αρχικά προβλεπόταν από το μνημόνιο ότι τα μέτρα αυτής της περιόδου θα εξειδικεύονται τμηματικά, στις τριμηνιαίες συζητήσεις για την αναθεώρηση του μνημονίου.

Στην κυβέρνηση του Βερολίνου έχει επικρατήσει η αντίληψη, ότι η «μεταρρυθμιστική κόπωση» της κυβέρνησης και της κοινής γνώμης μπορεί να οδηγήσει σε «βάλτωμα» του τριετούς προγράμματος μέσα στο 2011, μετά την έγκριση της επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου τον Μάρτιο. Άλλωστε, ήδη οι διαπραγματεύσεις που έχουν διεξαχθεί με τον υπουργό Οικονομικών για την τμηματική αναθεώρηση του μνημονίου έχουν ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων, με επικρίσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για σοβαρά μέτρα που συμφωνούνται, χωρίς να εγκρίνονται από τη Βουλή. Οι περισσότεροι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων έχουν ζητήσει στο μέλλον να ενημερώνεται η Βουλή και να ελέγχει το περιεχόμενο των συμφωνιών υπουργείου Οικονομικών – Τρόικας, κάτι που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις επόμενες διαπραγματεύσεις αναθεώρησης του μνημονίου και θα θέσει σε δοκιμασία τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης.

Έτσι, η Γερμανία, όπως και οι άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση , που καλούνται να στηρίξουν με τις εγγυήσεις τους τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) επιμένουν ότι θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου όλα τα μέτρα της περιόδου 2012-2014 και αυτά να εγκριθούν από την Τρόικα και να αποκτήσουν δεσμευτικότητα, πριν εγκριθεί οριστικά η επιμήκυνση του δανείου.

«Συρρικνώστε το Δημόσιο »

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει ένα πλήρες πακέτο μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 12 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014 (περίπου 5% του ΑΕΠ). Μάλιστα, τα μέτρα θα πρέπει να κινηθούν κατά κύριο λόγο στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, ώστε να είναι σχετικά ασφαλή στην υλοποίησή τους, καθώς οι προβλέψεις για αύξηση των εσόδων κατ’ επανάληψη έχουν διαψευσθεί και η Τρόικα δίνει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των δαπανών.

Όλα τα μέτρα του «πακέτου» χαρακτηρίζονται από… εκρηκτικότητα, γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει ήδη πολιτικές πρωτοβουλίες, για να ζητήσει από τις ηγεσίες των κομμάτων τη συναίνεσή τους:

 Για τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα πρέπει να παρουσιασθεί το νέο μισθολόγιο, που θα εγγυάται ετήσια εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από το 2012, ποσό εξαιρετικά μεγάλο, αν συνεκτιμηθούν και οι «οριζόντιες» περικοπές που ήδη έγιναν μέσα στο 2010. Ήδη η ΑΔΕΔΥ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση για το μισθολόγιο, που θα οδηγήσει σε συμπίεση τουλάχιστον κατά 20% των μέσων αποδοχών των υπαλλήλων και αρχίζει κινητοποιήσεις .

 Σε ό,τι αφορά το εύρος του δημόσιου τομέα, η κατεύθυνση της Τρόικας είναι να προχωρήσει με δραστικό τρόπο η διαδικασία κατάργησης ή συγχώνευσης φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων. Ζητεί να παρουσιασθεί αναλυτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για «λουκέτα», ενώ ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για το πλεονάζον προσωπικό, αφού στο εξής οι μετατάξεις στο στενό δημόσιο τομέα θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις . Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σε βάθος τριετίας.
Πάντως, η διαπραγμάτευση του νέου μνημονίου για την περίοδο έως και το 2014 χαρακτηρίζεται ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη ως επικίνδυνη άσκηση, που θα δοκιμάσει σε ακραίες συνθήκες την πολιτική αντοχή της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο διαρκώς ανακυκλώνονται το τελευταίο διάστημα τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την άνοιξη…
Produced by