25
ΙΑΝ

Συναντήσεις με την τρόικα η Λ.Κατσέλη


Υπό κλίμα οξείας αμφισβήτησης των υφιστάμενων μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις που ελήφθησαν μόλις τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους της τρόικας την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Όπως και να έχει θα πρέπει η κα Κατσέλη να πείσει τους εμπειρογνώμονες της τρόικας των δανειστών μας για την πορεία εφαρμογής του νέου νόμου με σημείο αιχμής τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν παράξει τα αναμενόμενα για την τρόικα αποτελέσματα που δεν είναι άλλα από τη μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναμένουν μεγάλη πίεση από τους εμπειρογνώμονες οι οποίοι υπό το βαρύγδουπο τίτλο βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω ελαστικοποίησης των συνθηκών εργασίας θα επιχειρήσουν να πιέσουν ακόμη και προς την κατεύθυνση κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να υπάρξει προσπάθεια να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ο νέος νόμος. Μάλιστα θα επιδείξουν στοιχεία που αναφέρουν ότι περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ζητώντας «διευκρινίσεις» για την διαδικασία σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ στο Πρωτοδικείο έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 600 αιτήσεις για την δημιουργία σωματείων σε επιχειρήσεις χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Ακόμη αναμένεται να αφιερωθεί χρόνος στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με πάγωμα αυξήσεων, πάγωμα απολύσεων και καμία ελαστική μορφή εργασίας για τα επόμενα 2 χρόνια.
Produced by