25
ΙΑΝ

Bloomberg: Λύση η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πολλά τα εμπόδια


Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, μέσω της πώλησης ή της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, είναι η λύση που θα οδηγήσει στην αποπληρωμή των χρεών και την αποφυγή της χρεοκοπίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg. Ωστόσο, τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ο ανταγωνισμός με άλλες χώρες είναι πολλά και σημαντικά.

Όταν το 2008 η ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε στην ανταλλαγή γης με τη μονή Βατοπεδίου, προκλήθηκε σάλος και συνέβαλε στην ήττα του τότε πρωθυπουργού στις Εθνικές εκλογές , σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Πλέον, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στοχεύει να κάνει καλύτερη τη δουλειά, αντλώντας κεφάλαια από τη δημόσια περιουσία, της οποίας η αξία υπολογίζεται στα 300 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το εθνικό χρέος .

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, αρχικά θα πρέπει να ξεδιαλύνει ποια περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης, πριν ανταγωνιστεί άλλα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης, στο «κυνήγι» του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
επενδυτές.

"Η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης για την Ελλάδα δεν είναι σε καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή", εκτιμά ο Frances Hudson, στρατηγικός αναλυτής της Standard Life Investments. O Hudson θα προτιμούσε να αγοράσει εμπορικά ακίνητα στο Παρίσι ή στη Στοκχόλμη που θα προσφέρουν πιο προβλέψιμες αποδόσεις.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι Γερμανοί πολιτικοί, πιέζουν την Ελλάδα να προχωρήσει στην πώληση ή τη μίσθωση καζίνων, γηπέδων γκολφ, αεροδρομίων, ακόμα και νησιών, προκειμένου να αποπληρώσει το χρέος της και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα τους αναλυτές των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων της Alpha και EFG Eurobank, η συνολική αξία των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα εκτιμάται σε 200-300 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύσει μια απογραφή της ακίνητης περιουσίας της μέχρι τον Ιούνιο, έργο που καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο, λόγω της έλλειψης μητρώου.
Produced by