25
ΙΑΝ

"Να πατήσουμε το κουμπί για την ανάπτυξη"


της Άννας Αραμπατζή


Κάλεσμα για ένα σύμφωνα συνεργασίας και κοινής προσπάθειας απεύθυνε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, στους περιφερειάρχες, με τους οποίους συναντάται σήμερα με θέμα την ανάπτυξη.

«Το 2011 είναι χρονιά σταθμός. Βρισκόμαστε πάνω στην κρίσιμη στροφή για την οικονομία»τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό ούτε ένα ευρώ για χάσιμο. «Η κοινωνία και η οικονομία είναι στριμωγμένες και πρέπει να τις απεγκλωβίσουμε».

«Ο επενδυτικός νόμος και το ΕΣΠΑ είναι τα κουμπιά που πρέπει να πατήσουμε για την ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά..

Όπως επεσήμανε, «έχουμε στα χέρια μας 22 δις ευρώ για να κάνουμε νέο ξεκίνημα» και ο στόχος για το 2011είναι δυσκολότερος απο τον προηγούμενο αλλά δεν είναι ακατόρθωτος. Ο κ. Χρυσοχοίδης ζήτησε απο τους περιφερειάρχες άμεση προώθηση των ώριμων επενδυτικών έργων που έχουν στην δικαιοδοσία τους για ένταξη στα νέα προγράμματα, ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου επιθυμεί να καταθέσουν:

1. Προτάσεις για προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων Περιφερειακής Συνοχής (στα πλαίσια του Επενδυτικού Νόμου)

2. Προτάσεις για ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό (στα πλαίσια του Επενδυτικού Νόμου)

3. Ειδικές και αιτιολογημένες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης

4. Θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας

5. Τεχνογνωσία τοπικής ανάπτυξης και εξειδικευμένες ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης

6. Επικαιροποιημένα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία ανά περιφέρεια, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για τους στόχους,

7. Επιχειρησιακό σχεδιασμό συμπληρωματικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα Κοινοτικά προγράμματα, περιλαμβανόμενων του INTERREG, και των νέων εργαλείων πολιτικής του Υπουργείου μας. Για παράδειγμα είναι άμεση ανάγκη ο εντοπισμός και η επιτάχυνση όλων των ώριμων έργων του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ, η επιλογή ανταποδοτικών έργων ΣΔΙΤ και έργων ΠΔΕ που χρήζουν άμεσης προώθησης και είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν.


Παράλληλα, για την επίτευξη του στόχου η ηγεσία του υπουργείου αλλά και οι κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες του τέθηκαν στη διάθεση των περιφερειών, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη, τεχνογνωσία για την ωρίμανση έργων ΣΔΙΤ, ειδικά Αναπτυξιακά Σχέδια για περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονο το πρόβλημα της κρίσης, ενημέρωση για όλο το φάσμα των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των έργων σε κάθε περιοχή.

«Η πολιτική απόφαση για συνεργασία είναι δεδομένη», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης και «θα υπάρξει πλήρης συνεννόηση για το τι θα κάνουμε».

Πρόκειται για μια απόφαση που λαμβάνεται για πρώτη φορά, να «βάλουμε δυο χρόνια σε ένα» και για την υλοποίηση των στόχων «πρέπει να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά».


Ψωμιάδης: Δεν είμαι μικρός πρωθυπουργός

Παίρνοντας το λόγο ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Παν. Ψωμιάδης, τόνισε πως δεν είναι ένας μικρός πρωθυπουργός και πως νιώθει φτωχός και ξυπόλυτος όταν προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της περιοχής του.

«Όταν θέλουμε μπορούμε», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης καταθέτοντας υπόμνημα προτάσεων. Τάχθηκε υπέρ του Καλλικράτη τονίζοντας όμως πως πρέπει να γίνουν αλλαγές.

«Δεν πρέπει να αφήνετε μόνες τις περιφέρειες στις υποχρεώσεις τους, πρέπει να σέβεστε και τα δικαιώματα τους», υποστήριξε, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα Natura που προέκυψε, για το οποίο οι περιφερειάρχες έμειναν εκτός, παρά το ότι είναι ένα θέμα που τους αφορά άμεσα.


Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς, επέμεινε στην τοποθέτηση του στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και πως αυτή θα γίνει από τις περιφέρειες και όχι μεμονωμένα από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Έθεσε θέμα απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης, οι οποίες καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη προσωπικού που εμφανίζεται. «Ο Καλλικράτης πήρε όλο το προσωπικό», υποστήριξε.


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, επεσήμανε πως ο Καλλικράτης δεν είναι μόνο αυτοδιοικητικός θεσμός, αλλά και πολιτικός, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Παράλληλα, ένα βασικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτός ο νέος θεσμός είναι οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, καθώς ακόμα και στην ίδια χωρική ενότητα, υπάρχουν αποκλίσεις κατά μέσο όρο 15% με 18%.

«Το 25% της Πελοποννήσου είναι περιοχές Natura», τόνισε ο κ. Τατούλης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για τη μη συμμετοχή των περιφερειών στη διαβούλευση.

Produced by