25
ΙΑΝ

Το πρώτο επίσημο «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων


Oι αγορές θεωρούν όχι μόνο δεδομένη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται. Χθες ανακοινώθηκε και το πρώτο επίσημο «κούρεμα» (haircut) ελληνικών ομολόγων κατά 25% από τον αυστριακό ασφαλιστικό όμιλoς Vienna Insurance Group (VIG), από τους μεγαλύτερους στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν θα υπάρξει haircut, εθελοντικά ή μη, στα ομόλογα της περιφέρειας, και η εταιρεία μας προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Σίμαντλ, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η VIG έχει προχωρήσει σε «κούρεμα» ομολόγων και άλλων περιφερειακών χωρών. Συνολικά η VIG έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης αξίας 10-12 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το έγκυρο ινστιτούτο Bruegel ,το οποίο συνήθως επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, στέλνει μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και ότι χρειάζεται άμεσα «κούρεμα» 40%, το οποίο εάν δεν γίνει άμεσα, τότε θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο «κούρεμα» 60% το 2013. Σε μελέτη του το Ινστιτούτο Bruegel, επισημαίνει ότι όσο το συντομότερο συμβεί το «κούρεμα» τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πιστωτές.

Το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 150,2% το 2011, από 140,2% το 2010, ενώ το 2012 θα διαμορφωθεί στο 156%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.
Η μελέτη αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι το haircut στην ονομαστική τιμή των ομολόγων θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%. Εάν οι αρχές περιμένουν μέχρι το 2013, τότε το haircut θα πρέπει να είναι περίπου στο 60%, εξαιτίας της δυναμικής του χρέους. Διαφορετικά, χωρίς haircut, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει πλεονάσματα που ξεπερνούν το 8,6% του ΑΕΠ.
Produced by