26
ΙΑΝ

Γ.Κουτρουμάνης: Συνεργασία με διακριτούς ρόλους ιδιωτικής ασφάλισης και ταμείων


Τη συνεργασία της κοινωνικής με την ιδιωτική ασφάλιση προανήγγειλε ουσιαστικά χθες ο αν.υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ο κ. Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για ανάγκη ανάπτυξης του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης και περιόρισε την συνεργασία στην κάλυψη των αναγκών που δεν μπορεί να καλύψει το κοινωνικό σύστημα. Ο υφυπουργός Εργασίας στην ομιλία του μίλησε για διαμόρφωση καθαρών και διακριτών όρων στη συνεργασία των ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς από την πλευρά του σχολίασε την κατάσταση σημειώνοντας μπορεί να υπάρξει συνεργασία ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής Υγείας Συντάξεων και Τραπεζοασφαλειών της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτική ασφάλισης στην κοινωνική για να αναπτυχθεί περαιτέρω εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα.

Ωστόσο συνδικαλιστικοί κύκλοι συνέδεαν χθες τη απόπειρες συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικής ασφάλισης και ασφαλιστικών ταμείων με την επικείμενη περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων κάνουν λόγο για κατάργηση επικουρικών ταμείων μετά την εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών, καθώς οι φορείς δεν είναι βιώσιμοι.

Την εκπόνηση των μελετών -από τις οποίες θα κριθεί και η τύχη των επικουρικών συντάξεων- έχει αναλάβει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Ανάλογα με τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα επικουρικά ταμεία -τα οποία αυτήν τη στιγμή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους- θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα.
Produced by