26
ΙΑΝ

Επιμένει για αναδιάρθρωση το Ινστιτούτο Ifo


 Ο Γερμανός οικονομολόγος, Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου του Μονάχου για την Οικονομία ifo, αντικρούει το σενάριο δανειοδότησης της Ελλάδας από το μηχανισμό EFSF για επαναγορά του χρέους της και προτρέπει την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αναδιάρθρωση του χρέους. "Η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με τις τράπεζες, αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη" λέει ο κ. Ζιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα S?ddeutsche Zeitung (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, 26.01.11).

Ο κ. Ζιν αντιτάσσεται στα σχέδια των Βρυξελλών υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα "πρόκειται ξανά για την έκδοση ευρωομολόγων με νέο όνομα και νέα αιτιολόγηση, πρόκειται για κοινοτικοποίηση των παλιών χρεών". Προσθέτει δε ότι ο μηχανισμός του Λουξεμβούργου δανείζεται τα χρήματα "στο δικό μας όνομα, εμείς πρέπει να εγγυηθούμε και εν τέλει να πληρώσουμε". Απευθυνόμενος στην Ελλάδα λέει ότι "θα μπορούσε επιτέλους να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες της που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους στη μαύρη [αγορά]. Είτε να μειώσει τις χωρίς μέτρο υψηλές αποδοχές στις κρατικές επιχειρήσεις".

Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος ασκεί κριτική στη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ. Το Μάιο του 2010, για να αποκρούσει η Ευρώπη την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας, "αντί να παραβιάσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ, έπρεπε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να απαγορευτούν ακάλυπτες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων".

Produced by