27
ΙΑΝ

Στην Αθήνα η Τρόικα


 Η αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις αλλά και την καταβολή των 15 δις ευρώ της τέταρτης δόσης με αντάλλαγμα την συνέχιση του προγράμματος λιτότητας και νέα μέτρα για την τριετία 2012 -2014 ξεκινά σήμερα με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων από την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ .

Έχοντας ήδη ορίσει ομάδες εργασίας για κάθε ένα τομέα ( δημοσιονομικά , υγεία , ΔΕΚΟ , ασφαλιστικό , απελευθέρωση αγορών , τραπεζικός τομέας , αναμόρφωση του δημοσίου και στατιστικά στοιχεία ) ξεκινά από σήμερα την συλλογή στοιχείων τα οποία θα αποτυπωθούν με την μορφή έκθεσης την οποία θα έχει στα χέρια του το κλιμάκιο των ελεγκτών που θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα .

Το μόνιμο κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα με επικεφαλή τον κ. Μπόμπ Τρά είχε επισκεφθεί την προηγούμενη Παρασκευή τον υπουργό για να έχει μια πρώτη εικόνα από την ατζέντα των συναντήσεων . Δεν πήρε όμως ούτε ένα ενδεικτικό σχεδιασμό για τα μέτρα ύψους 12,7 δ ις ευρώ της τριετίας 2012 -2014 .

Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν ότι τα περίφημα αυτά μη κατανεμημένα μέτρα θα συμφωνηθούν μεν αλλά με ένα γενικό τρόπο με την τρόικα . Θα αναληφθεί μεν η δέσμευση αλλά χωρίς όμως να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής .

Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στο οικονομικό επιτελείο κάτι τέτοιο δεν θα είναι πολύ εύκολο . Τούτο διότι το κείμενο της αξιολόγησης που θα εκδοθεί από την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας περί τα μέσα Φεβρουαρίου και στην συνέχεια οι επιμέρους εκθέσεις από ΕΕ και ΔΝΤ δεν θα αξιολογούν μόνο την τέταρτη δόση του δανείου . θα αποτελούν και πρόκριμα για την διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης του χρέους των 110 δις οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα παράλληλα βέβαια με τις ευρύτερες διαβουλεύσεις για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης . Με δεδομένο λοιπόν ότι ο νέος αυτός μηχανισμός θα θέτει νέα αυστηρότερες προϋποθέσεις σε ότι αφορά την δημοσιονομική διαχείριση των κρατών μελών που θα στηρίζει η ολιγωρία για την αναλυτική αποτύπωση των νέων μέτρων εκ μέρους της Ελλάδας δεν αναμένεται να έχει θετική ανταπόκριση τουλάχιστον από τις Βρυξέλλες .

Τα τεχνικά κλιμάκια που εγκαθίστανται από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την ΕΛΛΣΤΑΤ και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχουν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία τόσο για το κλείσιμο του 2010 όσο και για τα δεδομένα του 2011 . Εκτός από τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού κυρίως στο κομμάτι της γενικής κυβέρνησης ( νοσοκομεία ασφαλιστικά ταμεία ) το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξηγήσει και τα ια αλλαγές ποτ σχεδιάζει στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αφού αυτές δεν εντάχθηκαν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευσης το υπουργείο οικονομικών . Ο φορολογικός «Καλλικράτης» ο οποίος θα έδινε και την εντύπωση ότι προχωρά η ενοποίηση και η κατάργηση ανενεργών υπηρεσιών του δημοσίου φαίνεται να αναβάλλεται επ αόριστο .

Θα εξεταστεί επίσης από την αρχή και το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα κυρίως στο αν υπάρχουν οι εγγυήσεις για άρση του συνόλου των περιορισμών που βρίσκονται σήμερα .

Στα γενικότερα θέματα τα κλιμάκια θα ζητήσουν ενημέρωση και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν δρομολογηθεί το 2010 και θα πρέπει φέτος να αποδώσουν αποτελέσματα .

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα οι περικοπές στον τομέα της υγείας αλλά και η υλοποίηση του νέους ασφαλιστικού . Μάλιστα θα εξεταστεί - εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της έκθεσης της εθνικής αναλογιστικής αρχής - το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στην λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αλλά και των επικουρικών συντάξεων .
Produced by