27
ΙΑΝ

"Οχι" του πρωθυπουργού στην αναδιάρθρωση


Την ανάγκη ενίσχυσης του EFSF εξήρε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ απέκρουσε τις φήμες για αναδιάρθρωση , μιλώντας σε πάνελ στο οποίο μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ.


Όπως επεσήμανε, η συζήτηση για τη διεύρυνση είναι σε εξέλιξη για να αντιμετωπιστούν οι αγορές.

«Έχουμε κάνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις και ακόμα θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές», υποστήριξε αναφερόμενος στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως η χώρα έχει μπει στην εποχή της διαφάνειας. «Το 2012 αναμένουμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, ενώ ευελπιστούμε να βγούμε στις αγορές ακόμα και φέτος», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την επιμήκυνση του δανείου, το θέμα έχει δρομολογηθεί και ο κ. Παπανδρέου εκτιμά πως θα υπάρξει θετική στάση απέναντι στην κίνηση αυτή. "Ναι, θα υπάρξει επιμήκυνση των χρεών προς το ΔΝΤ και την ΕΕ και συζητώνται οι όροι των δανείων" είπε, προσθέτοντας ότι οι πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει δανειακή στενωπό το 2014.


Αναφορά έκανε και στα ευρωομόλογα , υποστηρίζοντας πως θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Σε ερώτηση σχετική με το αν πρέπει να επωμιστούν και οι ομολογιούχοι κάποιο κόστος, όπως μισθωτοί και συνταξιούχοι, άφησε τον διοικητή της ΕΚΤ να απαντήσει.

Το θέμα που συζήτησης στο πάνελ είναι οι «Ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις» και τίτλος της συζήτησης, «Ευρώπη: πίσω στο σχεδιαστήριο»; Οι συνομιλητές συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορέσει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση της συνοχής και της ανταγωνιστικότητάς της.

Σε ανάλογο πάνελ θα ελάμβανε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με θέμα την ευρωζώνη και ειδικότερα αν η ευρωζώνη μετατοπίζεται από την επιβίωση στην αναγέννηση.

Συνέντευξη στο CNN

 Σε συνέντευξή του προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθησή ότι η χώρα θα εξέλθει επιτυχώς από την τρέχουσα κρίση και ότι θα καταστεί ανταγωνιστικότερη μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, "αλλάζουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Κάνουμε μια καλύτερη χώρα. Περισσότερο ανταγωνιστική και με περισσότερη εμπιστοσύνη". Ταυτόχρονα απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου χρέους ενώ τόνισε τη σημασία της επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενδεχομένως και με καλύτερους όρους όπως είπε.

"Αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους είναι εκτός συζητήσεως. Δεν είναι στα σχέδιά μας, δεν είναι στον οδικό μας χάρτη και για αυτό μιλάμε για τα υπόλοιπα μέτρα που πιστεύουμε είναι αρκετά για να κάνουν την κατάσταση διατηρήσιμη. Είναι μια κατάσταση προφανώς δύσκολη, αλλά εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και θα τα καταφέρουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Επαφές του πρωθυπουργού

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, τον πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν και τον Πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Ο Μπιλ Κλίντον συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, όταν συζήτηση κατευθύνθηκε στα ενεργειακά θέματα, ενώ ο κ. Κλίντον εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση.
Produced by