27
ΙΑΝ

Αναγκαίο το ευρωομόλογο


Ξεκάθαρη θέση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου πήρε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το ευρωομόλογο δίνει σταθερή σιγουριά "ότι δεν πρόκειται να πέσεις έξω" και ότι "κάποια στιγμή ως κράτος θα ξεχρεώσεις". Συμπλήρωσε ότι λύσεις μακροχρόνιας λιτότητας δεν φέρνουν αποτέλεσμα και έκανε γνωστό ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ προκειμένου να του ζητήσει λίγο μεγαλύτερη ρευστότητα από τη σημερινή "γιατί αλλιώς οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι".

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική , ο κ. Σαμαράς είπε ότι το 2011 θα είναι σκληρός χρόνος λιτότητας, ανεργίας και λουκέτων. Αναφερόμενος στο μνημόνιο επανέλαβε τη θέση του ότι "δεν ήταν μονόδρομος και δεν δίνει λύσεις", κάτι που, όπως υποστήριξε, "το δέχονται πλέον και οι ίδιοι".

Πρόσθεσε πως θα μπορούσαμε να έχουμε κινηθεί ταχύτερα και να έχουμε αποφύγει την κρίση χρέους, ενώ ανέφερε πως "το πρόβλημα της οικονομίας μεγαλώνει πέραν των προβλέψεων που είχαμε κάνει κι εμείς".

Ο κ. Σαμαράς ανέλυσε βασικά σημεία της πρότασης της ΝΔ για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, όπως, πχ, τη μείωση της φορολογίας, την προώθηση παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας και τόνισε ότι το κόμμα του έχει κηρύξει πόλεμο στο παρεμπόριο.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, εξάλλου, και για τη νέα αναβολή των εκλογών στα επιμελητήρια. Μίλησε για υπονόμευση του θεσμού που οδηγεί σε ανασφάλεια και απραξία. "Θέλουμε επιμελητήρια με υπερκομματική φωνή", επεσήμανε.

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Ανάπτυξης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μιχαλος. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση αναξιόπιστη και είπε ότι η αναβολή των εκλογών γίνεται με μικροκομματική σκοπιμότητα. Επιπλέον ζήτησε άμεσες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας το οποίο, σημείωσε, υποβαθμίζεται εξαιτίας των διαδηλώσεων, της εγκληματικότητας και του παραεμπορίου.

Γενικότερα για την οικονομία και την κρίση ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι "παρά τις θυσίες ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί για τη χώρα μας".

Produced by