27
ΙΑΝ

"Debate" για την αναδιάρθρωση στο Νταβός


Διίστανται οι απόψεις για το αν η χώρα θα πρέπει αν προχωρήσει σρτην αναδιάρθρωση του χρέους της. Ειδικότερα, αναδιάρθρωση ή περικοπή (haircut) χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet. "Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο", είπε ο Trichet κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Angel Gurria αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας πως ίσως η Ελλάδα να χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία , οι οποίες μάλλον δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι τέτοιο. "Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη", δήλωσε ο Gurria.


Σύμφωνα με τον Dieter Wemmer, γενικό οικονομικό διευθυντής της Zurich Financial, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα βρουν λύση στα προβλήματα τους, ενώ εικάζει πως μπορεί ζητηθεί από τους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν κάποιο haircut, κρατικών τίτλων ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, αλλά αυτό δεν θα συνεπάγεται σημαντικές απώλειες.

"Νομίζω ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί περικοπή χρέους σε ορισμένες περιπτώσεις. Όσον αφορά το αν θα είναι δραματική -- δεν νομίζω", είπε ο Wemmer σε συνέντευξη.

Κατά της αναδιάρθρωσης τάσσεται και ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase Jamie Dimon. .«H Ευρωπαϊκή Ένωση πράττει ορθά να αντιμετωπίζει την κρίση στην ευρωζώνη χωρίς να προβεί σε αναδιάρθρωση χρεών που θα ανάγκαζαν ενδεχομένως τις τράπεζες να καταγράψουν ζημιές,», τόνισε, υποστήριξε πως η ΕΕ αποφασίζοντας να λύσει την κρίση σε επίπεδο κρατών έκανε την μόνη σωστή επιλογή, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να την αντιμετωπίσει στο τραπεζικό της σύστημα.

Ανάλογη άποψη έχει ο πρόεδρος της UBS Όσβαλντ Γκρίμπελ υποστηρίζοντας δεν υπήρχε το πλαίσιο για να οδηγηθεί η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ευρώ σε πτώχευση.

"Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ευρωζώνη", λέει ο κ.Γκρίμπελ σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit (Ντι Τσάιτ, 27.01.11). "Όταν θεσπίστηκε το ευρώ δεν θεσπίστηκε ταυτόχρονα και ρήτρα εξόδου και αυτό έγινε σκοπίμως, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρώπη ως οικονομική δύναμη και να αποτραπούν μελλοντικοί πόλεμοι" λέει ο πρόεδρος του διεθνούς τραπεζικού ομίλου.Νέο "όχι" στην αναδιάρθρωση από τον ΡενΗ αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα αποφευχθεί, επανέλαβε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά υπήρξε αντίθεσή της σε αυτό.

Ο κ. Ρεν παραδέχθηκε ότι οι αγορές ανησυχούν, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα ομόλογά της, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό προτάθηκε η επιμήκυνση σε 7 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Οι δηλώσεις του κ. Ρεν γίνονται σε μία περίοδο που αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) - που μετέχει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας - κ. Βολφ Κλιντς δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση.

"Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση", είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι "το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό "κούρεμά" τους". Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής είπε: "Πιστεύω ότι θα δούμε μόνο μικρό "κούρεμα" για τους κατόχους ομολόγων - ίσως 20% - που δεν θα απαιτούσε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες".

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η κυρία Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης. "Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν", είπε η κυρία Βέντερ Ντι Μάουρο.
Produced by