27
ΙΑΝ

Υπέρ της ''απελευθέρωσης'' των κλειστών επαγγελαμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΥΠΟΙΚ


Υπέρ της "απελευθέρωσης" των "κλειστών" επαγγελμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ενώ, επίσης, σε πολύ σημαντικό ποσοστό θεωρούν ότι το "άνοιγμά" τους θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας.

    Παράλληλα, όμως, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στα super markets να πωλούν βενζίνη ή φάρμακα. Αυτό προκύπτει από την πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 82% του δείγματος, οι πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι εννοείται με τον όρο "κλειστά" επαγγέλματα, ενώ σε ποσοστό 78% τάσσονται υπέρ του "ανοίγματός" τους και σε ποσοστό 15% κατά. Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το "άνοιγμα" των "κλειστών" επαγγελμάτων θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και το 16% ότι θα την βλάψει.

    Ειδικότερα, σε ποσοστό 84% θεωρούν ότι με το "άνοιγμα" θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το 82% ότι ο καταναλωτής θα έχει καλύτερες υπηρεσίες λόγω ενίσχυσης του ανταγωνισμού και το 77% ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα χρήματα. Επίσης, το 78% τάσσεται υπέρ της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου.

    Παράλληλα, το 76% τάσσεται υπέρ του να μην υπάρχουν ελάχιστες προκαθορισμένες αμοιβές για τους δικηγόρους, το 76% για τους συμβολαιογράφους και το 75% για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς.

    Όσον αφορά στους φαρμακοποιούς, σε ποσοστό 72% οι ερωτώμενοι είναι θετικοί στο να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, και σε ποσοστό 70% πιστεύουν ότι πρέπει να μπορεί ένας φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς. Πάντως, το 57% απάντησε να μην μπορούν τα super markets να πωλούν βενζίνη, το 63% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του να μην υπάρχει προκαθορισμένο ποσοστό κέρδους στις τιμές φαρμάκων αλλά να προσδιορίζεται αυτό από το κάθε φαρμακείο και το 73% δεν θέλει τα super markets να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

    Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τον τίτλο "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας- Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων", αίρονται οριζόντια όλοι ανεξαιρέτως οι περιορισμοί στο σύνολο των επαγγελμάτων, "ανοίγουν" με συγκεκριμένες διατάξεις τα επαγγέλματα των δικηγόρων, μηχανικών, ορκωτών λογιστών, αρχιτεκτόνων και συμβολαιογράφων.
Produced by