27
ΙΑΝ

Ανοίγουν οι "κάνουλες"


Περίπου ένα δισ. ευρώ ετησίως υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα διοχετεύσει η ΕΤΕΠ τα επόμενα 3 χρόνια, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Πλούταρχος Σακελλάρης, ενώ το ποσό των 1,6 δις ευρώ θα «πέσει» άμεσα στην αγορά μέσω του ΕΤΕΑΝ και το Jeremie, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Χρηματοδότηση της Επιχειρηματικότητας στη Νέα Ελληνική Οικονομία: ΕΤΕΑΝ και Επενδυτικός Νόμος- Εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια της ΕΤΕπ προς τις εμπορικές τράπεζες», ο υπουργός ΠΑΑ, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, τόνισε πως «για χρόνια σημειώνονταν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα», τόνισε, ενώ επεσήμανε πως διατηρώντας τις ίδιες πολιτικές δεν θα επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα.


Το ΕΤΕΑΝ, το οποίο ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα απο την ολομέλεια της Βουλής, «αποτελεί τομή στις σχέσεις κράτους τραπεζών, τομή στην αντίληψη για τους δημόσιους πόρους», επεσήμανε ο υπουργός, φέροντας και ένα παράδειγμα της λειτουργίας του. Με τη συνδρομή του ΕΤΕΑΝ, για ένα δάνειο ύψους 200.000 ευρώ, το δανειακό κόστος μειώνεται απο 8% σε 4%.

Συνολικά το ποσό των 1,6 δις ευρώ θα διατεθεί στην αγορά από το ΕΤΕΑΝ. Αναλυτικά, στο «ταμείο ομπρέλα» περιλαμβάνονται:

-Στο ταμείο επιχειρηματικότητας, διατίθενται 400 εκ. Ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω διαγωνισμού απο τις τράπεζες 800 εκ. Ευρώ.

-Στο ταμείο Εξοικονομώ Κατοίκον, που ξεκινά απο την πρώτη Φεβρουαρίου διατίθενται μαζί με τις τράπεζες 800 εκ. Ευρώ.

-Στο ταμείο ΕΝΑΛΙΟ τοποθετούνται 35 εκ. Ευρώ, ενώ επίκειται και το ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

-Όσον αφορά το ταμείο Jeremie, τοποθετούνται συνολικά 500 εκ. ευρώ (250 εκ. ευρώ από τις τράπεζες και 250 εκ. από το ΕΣΠΑ). Παράλληλα, έχει δημοσιευθεί προκήρυξη για τις τράπεζες που αφορά μικροδάνεια 60 εκ. ευρώ.

Το δεύτερο χρηματοοικονομικό εργαλείο για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση που παρουσίασε ο υπουργός είναι ο επενδυτικός νόμος, ο οποίος είναι «παντρεμένος» με το ΕΤΕΑΝ και μέσα στο 2011 θα διατεθούν 4 δις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη προκήρυξη του νόμου θα γίνει στα μέσα του Μαρτίου, ενώ στόχος είναι να υπάρχει ένα πακέτο υποψήφιων επενδυτικών σχεδίων.


Όσον αφορά το τρίτο, είναι η ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο, ο κ. Σακελλάρης υπογράμμισε πως απο το 2007, και σε συνεργασία με 10 ελληνικές τράπεζες, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει υπέρ των μικρών επιχειρήσεων στην χώρα συνολικά 1,3 δισ. ευρώ. « Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 1.600 επιχειρήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Για κάθε ευρώ που χορηγεί η ΕΤΕΠ στις τράπεζες, αυτές δίνουν δυο ευρώ στις επιχειρήσεις», επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στο διευρυμένο πλέον φάσμα των επιχειρήσεων που μπορούν να επωφεληθούν. Πέρα από τις επιχειρήσεις της τάξεως ως 250 εργαζόμενους, δόθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης και μεγαλύτερων επιχειρήσεων που απασχολούν ως και 3000 εργαζόμενους.


Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων που διαχειρίζεται το πρόγραμμα JEREMIE που για την Ελλάδα είναι ύψους 250 εκατ. ευρώ, έχει ήδη υπογράψει σύμβαση χρηματοδότησης με την Alpha Bank και ολοκληρώνει και άλλη μια με την Εθνική Τράπεζα για συνολικά κεφαλαία 120 εκατ. ευρώ.

Άννα Αραμπατζή
Produced by