28
ΙΑΝ

Στο στόχαστρο της τρόικας η οικονομία


 Με επισκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών (Καραγεώργη Σερβίας και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στα υπουργεία που "εμπλέκονται" στο μνημόνιο , αρχίζει από σήμερα νέος "γύρος" ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Στην Αθήνα βρίσκεται το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να αφιχθούν και οι επικεφαλής της τρόικας. Αντικείμενο του ελέγχου είναι η επικύρωση του αναθεωρημένου μνημονίου και η έγκριση της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του δανείου, αλλά και η εξειδίκευση των μέτρων, ύψους 12,77 δισ. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα και τη θέση των ελληνικών τραπεζών, με εστίαση στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. Αντικείμενο θα είναι, επίσης, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο , το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η εφαρμογή των αλλαγών στις ΔΕΚΟ , η πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, η απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων, τα οικονομικά της υγείας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Επίσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των ελεγκτών στο Υπουργείο Εργασίας και μάλιστα ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
Κατά τους ελεγκτές, δεν πρέπει να εμποδίζεται η υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συμβάσεων και σε συνδυασμό πρέπει να διευκολύνεται η επιλογή των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αντίθετοι ήταν στο δικαίωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.

Συναντήσεις έγιναν επίσης με την Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα. Το ενδιαφέρον της τρόικας εστιάστηκε στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των μέτρων για τη μείωση των δαπανών των ταμείων και ιδιαίτερα για το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ενιαίας τιμολόγησης των ιατρικών πράξεων και των εξετάσεων.
Produced by