28
ΙΑΝ

Ανεπίσημη συζήτηση για επαναγορά ομολόγων


Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, δήλωσε την Παρασκευή από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters Insider, ο Παπακωνσταντίνου είπε: "Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα, συνεπώς είναι μια ιδέα που συζητείται, όχι επισήμως... Όπως και άλλες ιδέες, αξίζει κάποια συζήτηση."

Πρόκειται για συζητήσεις που επιβεβαίωσε την ύπαρξη τους και η Κομισιόν , με ανακοίνωση του εκπροσώπου της.

Το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο δυσθεώρητο ύψος του 158% του ΑΕΠ το 2013, ένα επίπεδο που πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι δεν είναι διατηρήσιμο. Ευρωπαίοι υπουργοί εξετάζουν σενάρια μείωσης του ελληνικού χρέους μέσω επαναγοράς του.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί επιτρέποντας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ή να χρηματοδοτεί την απόκτησή τους από την Ελλάδα στη δευτερογενή αγορά, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ παρατηρούν, ωστόσο, ότι η αγορά πιθανόν να μην ανταποκριθεί σε μια τέτοια λύση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι πιστωτές διακρατούν το 80% του ελληνικού χρέους έως τη λήξη του στο χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών (banking book), ενώ μόνο το 20% αποτιμάται σε τιμές αγοράς (fair value) στο χαρτοφυλάκιο διαπραγμάτευσης (trading book).

Ο Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για τη μείωση χρέους που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.

"Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως κατά το τέλος της χρονιάς, να επιστρέψουμε με εκδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας", είπε ο υπουργός.

Το EFSF χρειάζεται να ενισχυθεί, δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου. "Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός, τουλάχιστον αυτό νιώθουν αναμφίβολα οι αγορές. Θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτο για να κάνει αποτελεσματικότερα τη δουλειά του και να διαθέτει περισσότερα εργαλεία", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς για τις ναυτιλιακές εταιρίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί φυγή των επιχειρήσεων του κλάδου. "Δεν μπορούμε να πιάσουμε το εισόδημα των εφοπλιστών γιατί αυτοί δεν λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε. Παρόλ' αυτά, η κυβέρνηση αυστηροποιεί την φορολογία σε άλλους εγχώριους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι εφοπλιστές, όπως την κτηματαγορά.

Ο Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την πρόβλεψη για ύφεση 3% φέτος στην Ελλάδα, παρατηρώντας ωστόσο: "Ας δούμε αν μπορέσουμε να εκπλήξουμε τις αγορές".

Η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει μια πιθανή επίσημη πρόταση από τη γερμανική πλευρά, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτώμενος για το πιθανό γερμανικό σχέδιο της επαναγοράς των ομολόγων, μετά από δάνειο που θα παράσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Παράλληλα απέρριψε τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη σειρά του, με δηλώσεις του Market News International, τις οποίες αναμετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Κομισιόν: Υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις

Επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για επαναγορά ελληνικού χρέους, ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν.

Σχετικά με τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, ο Α. Αλταφάζ, αφού ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε στο Νταβός με τον Επίτροπο οικονομίας, Όλι Ρεν, πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο συζητείται η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη .


«Στις συζητήσεις αυτές περιλαμβάνεται και το θέμα του σημερινού και μελλοντικού χρηματοδοτικού μηχανισμού της ευρωζώνης», το οποίο θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου. Ο Α. Αλταφάζ επισήμανε τις προσπάθειες τόσο του Προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, όσο και του Επιτρόπου Ρεν για να υπάρξει πρόοδος στις αποφάσεις και τόνισε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης είναι επείγουσα ανάγκη.

«Η συζήτηση είναι ανοιχτή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να δοθεί η πιο αποτελεσματική λύση, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης» δήλωσε ο Α. Αλταφάζ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη λειτουργία και του σημερινού μηχανισμού στήριξης.Lagarde: Υπάρχει αυτή η συζήτηση

 Αξίζει να σημειωθεί οτι την ύπαρξη συζητήσεων σχετικά με την ενδεχόμενη επαναγορά κρατικού χρέους απο τη δευτερογενή αγορά εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας επιβεβαίωσε σήμερα με δηλώσεις της στο Νταβός και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.


Γ. Πεταλωτής: "Δεν συμμετέχουμε στη δημόσια συζήτηση για επαναγορά του χρέους"

"Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει η ιδέα για τη συζήτηση της επαναγοράς (σ.σ. ελληνικού χρέους)", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς αναφορικά με σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών στο Νταβός, και τόνισε ότι "είναι μια δημόσια συζήτηση στην οποία εμείς δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή".

"Υπάρχουν πολλά σενάρια", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι "εμείς στη μόνη συζήτηση που συμμετέχουμε είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και μένουμε εκεί ".

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "διαψεύσαμε ως έθνος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όλες εκείνες τις 'Κασσάνδρες' που προεξοφλούσαν και πολύ συχνά επένδυαν στην καταστροφή μας" και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο στη θωράκιση της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας και των θεσμών που τη διέπουν, ώστε να μην βρεθούμε ξανά σε παρόμοια θέση.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι σημαντικότατες επαφές που έχει ο πρωθυπουργός στο Νταβός με διεθνείς παράγοντες, πιστοποιούν άλλη μια φορά την αλλαγή της εικόνας της χώρας την τελευταία χρονιά.

"Αρκεί να αντιληφθεί κανείς τι αντιμετώπιση είχε η χώρα στην αντίστοιχη συνάντηση πέρυσι", επεσήμανε και πρόσθεσε ότι "με την αποφασιστικότητα και την έντονη διεθνή κινητικότητα και τη βούληση της κυβέρνησης για αλλαγές και τις θυσίες του πολίτη που πιάνουν τόπο, όλοι μαζί αλλάξαμε αυτή τη δραματική κατάσταση".

Επιπλέον, τόνισε ότι "φέτος είμαστε φορέας και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και κυρίως της λύσης ενός γενικότερου πανευρωπαϊκού προβλήματος", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βάλει σε μια σειρά τα δημοσιονομικά, να προωθήσει σημαντικότατες δομικές και διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν το πρόσωπο της χώρας.

Ακόμη, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στέκεται στο έλλειμμα διαφάνειας, "στο οποίο οφείλονται πολλά προβλήματα" και τα αντιμετωπίζει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

"Κυνήγι" των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία

Σε έλεγχο των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία θα προχωρήσει το υπουργείο οικονομικών. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης του με την πρόεδρο της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρτ, συζήτησε το θέμα σύστασης διμερούς επιτροπής, η οποία θα ελέγξει αν έχουν διαφύγει κεφάλαια από την Ελλάδα που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι εκτός της διμερούς συμφωνίας η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλες τις πληροφορίες που έχει για μεταφορά χρημάτων από την Ελλάδα και στην Ελβετία αλλά και σε άλλες χώρες.Γ. Παπανδρέου: Εκτός συζήτησης η αναδιάρθρωση

Την πεποίθησή του ότι η χώρα θα εξέλθει επιτυχώς από την τρέχουσα κρίση και ότι θα καταστεί ανταγωνιστικότερη μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται κατέστησε σαφή χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια συνέντευξής του προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN που παραχώρησε από το Νταβός, όπου βρίσκεται συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, "αλλάζουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Κάνουμε μια καλύτερη χώρα. Περισσότερο ανταγωνιστική και με περισσότερη εμπιστοσύνη". Ταυτόχρονα απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου χρέους ενώ τόνισε τη σημασία της επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενδεχομένως και με καλύτερους όρους όπως είπε.

"Αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους είναι εκτός συζητήσεως. Δεν είναι στα σχέδιά μας, δεν είναι στον οδικό μας χάρτη και για αυτό μιλάμε για τα υπόλοιπα μέτρα που πιστεύουμε είναι αρκετά για να κάνουν την κατάσταση διατηρήσιμη. Είναι μια κατάσταση προφανώς δύσκολη, αλλά εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και θα τα καταφέρουμε", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την πεποίθησή του ότι " υπάρχει μια πολύ ισχυρή αποφασιστικότητα σήμερα στην Ευρώπη. Πριν από μερικούς μήνες, υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με την ύπαρξη δύο ευρώ ή διάλυσης της ευρωζώνης, ή εγκατάλειψής της από ορισμένες χώρες. Πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση έχει τερματιστεί και ότι όλοι έχουμε ισχυρή θέληση να υπερασπιστούμε το ευρώ και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε το ευρώ."

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσκοπήσεις που ήρθαν τελευταία στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "ίσως οι άνθρωποι πιστεύουν ορισμένα πράγματα, αλλά για αυτό εμείς οι πολιτικοί είμαστε εδώ, για να θέσουμε τα πράγματα στο σωστό δρόμο. Υπάρχει η πολιτική θέληση των λαών μας και των πολιτικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουμε ότι το 2016, ή το 2020 και στο μέλλον το ευρώ θα υφίσταται".

Αναφορικά με την πορεία της ευρωζώνης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επιδεικνύουν δημοσιονομική υπευθυνότητα. Και "αν έχουμε μεγάλα χρέη ή ελλείμματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε". Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού προς αυτό σημείωσε ότι θα γίνει μέσω των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων αλλά όπου τούτο κρίνεται απαραίτητο και μέσω της επενακεφαλαιοποίησης του συστήματος.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι "το Ταμείο (σ.σ.: πρέπει) να έχει τη δυνατότητα, εάν εκδηλωθεί άλλη κρίση να την αντιμετωπίσει. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο (σ.σ.: ώστε) να "βλέπει" την αγορά ομολόγων, να "βλέπει" τα ζητήματα χρέους και να έχει κανόνες και εργαλεία. Δεσμευτικούς κανόνες και ευέλικτα εργαλεία".

Κατέστησε, εξάλλου, απολύτως σαφή την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα εξέλθει ενισχυμένη από την τρέχουσα κρίση λέγοντας ότι "πιάνουμε τους στόχους ενίοτε τους ξεπερνάμε. Έχουμε μειώσει το έλλειμμα κατά ένα καθαρό 6%, που είναι μια τεράστια μείωση, θεαματική και όπως μου λένε πολλοί, ελάχιστες χώρες έχουν κατορθώσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν".

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές επεσήμανε την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, που είναι πλέον βιώσιμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "είναι ένα από τα πλέον βιώσιμα στην Ευρώπη". Επίσης, επεσήμανε τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που "είναι τώρα περισσότερο διαφανές και αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής" καθώς και την απελευθέρωση των λεγομένων "κλειστών επαγγελμάτων" μέσω της οποίας θα υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι "ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι επίπονα, γιατί έπρεπε να μειώσουμε το έλλειμμα". Πρόσθεσε όμως ότι οι δομικές αλλαγές, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, "θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπτυξιακό άλμα της τάξης του 4% ή 5%".

"Αλλάζουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Κάνουμε μια καλύτερη χώρα. Περισσότερο ανταγωνιστική, με περισσότερη εμπιστοσύνη", υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Παπανδρέου.

Produced by