28
ΙΑΝ

ΥΠΟΙΚ:«Δίχτυα» στις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία


 «Δίχτυα» στις Ελβετικές τράπεζες προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, για να εντοπίσει όσους έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα στην Ελβετία και οι οποίες δεν έχουν φορολογηθεί στη χώρα μας.

Το θέμα συζήτησαν -μεταξύ των άλλων- στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την πρόεδρο της Ελβετίας Ντόρις Λόιτχαρτ.
Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι εκτός της διμερούς συμφωνίας η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όλες τις πληροφορίες που έχει για μεταφορά χρημάτων από την Ελλάδα και στην Ελβετία αλλά και σε άλλες χώρες.

 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ‘‘δίχτυα’’ της εφορίας έχουν ήδη πιαστεί χιλιάδες μεγαλοκαταθέτες, που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολογία, αλλά και το πόθεν έσχες.

Το ΣΔΟΕ έχει στα χέρια του λίστες με ονόματα επιχειρηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών, μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων, οι οποίοι εμφανίζονται να διατηρούν καταθέσεις σε τράπεζες του Λιχτενστάιν, της Ελβετίας και της Κύπρου .

Οι υψηλοί τόκοι που εισέπραξαν από τις αποταμιεύσεις που «πάρκαραν» στο εξωτερικό, «πρόδωσαν» δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φορολογουμένους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα τον «πελέκι» του πόθεν έσχες για την προέλευση των χρημάτων τους. Οι καταθέτες του εξωτερικού εντοπίστηκαν από τα στοιχεία που συγκέντρωσε σε συνεργασία με ξένες φορολογικές Αρχές και τράπεζες η Γ.Γ.Π.Σ. σχετικά με όλους τους Έλληνες φορολογουμένους που διατηρούν από το 2004 καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολογίες στο εξωτερικό.

Όσοι Έλληνες φορολογούμενοι έστειλαν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους για προστασία από τυχόν πτώχευση της ελληνικής οικονομίας, τώρα προσπαθούν να διαγνώσουν αν αυτή η «ασφάλεια» κρύβει φορολογικούς κινδύνους.

Μερικοί, ένα πολύ μικρό ποσοστό, από τους φορολογούμενους με καταθέσεις στο εξωτερικό αξιοποιώντας το κίνητρο του επαναπατρισμού έφεραν τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

Όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών και αρνήθηκαν να επαναφέρουν στην Ελλάδα μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, τις καταθέσεις που διατηρούν στο εξωτερικό θα υποστούν τη βάσανο του φορολογικού ελέγχου.

Κατά κανόνα, λόγω της μεγάλης παραοικονομίας της Ελλάδας, οι καταθέτες εξωτερικού έχουν σε κάποιο ποσοστό εξαγάγει κεφάλαια που εμπίπτουν στους ορισμούς του φορολογικού νόμου, καθώς πρόκειται για «μαύρο» χρήμα, δηλαδή για «κεφάλαια για τα οποία συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου».

Αφού εντοπίσει τους καταθέτες και τα ποσά που έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να τους περάσει από διαδικασία ελέγχου, για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό τα κεφάλαιά τους είναι «καθαρά». Για όσα κεφάλαια διαπιστωθεί, ότι συνέτρεχε υποχρέωση δήλωσής τους, αλλά δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία, ή συνέτρεχε υποχρέωση καταβολής φόρων, αλλά αυτό δεν έχει γίνει, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 8% ετησίως. Κατά τα άλλα, ο νόμος δεν αποκλείει άλλες συνέπειες (επιβολή κυρώσεων για φοροδιαφυγή , ή για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες από όσους έχουν σχετική υποχρέωση, κυρώσεις για ξέπλυμα χρήματος, αν αποδειχθεί ότι μέρος των κεφαλαίων που εξήχθησαν προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λ.π.).

Αυτό που δεν γνώριζαν οι περισσότεροι από αυτούς που έστειλαν τα «μαύρα» κεφάλαια, σύμφωνα με τον ορισμό του νόμου, στο εξωτερικό είναι ότι η εφορία έχει πια τον τρόπο της να εντοπίσει τα περισσότερα από τα ελληνικά κεφάλαια που κρύβονται σε χώρες του εξωτερικού. Ακόμη και «διαβόητοι» φορολογικοί παράδεισοι έχουν υπογράψει την τελευταία διετία συμφωνίες ανταλλαγής στοιχείων για καταθέσεις κατοίκων εξωτερικού στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αποφυγής της διπλής φορολόγησης ένας Έλληνας πολίτης που εισπράττει τόκους από αποταμιεύσεις στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή (δηλαδή στη χώρα που τηρεί τον καταθετικό λογαριασμό) και να αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο στην Ελλάδα, με την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς που επέλεξαν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή δεν το απέδωσαν ούτε στη χώρα διαμονής τους.

‘‘Ράμπο’’ του ΣΔΟΕ ξεκινούν ελέγχους στη Θεσσαλονίκη


Σαρωτικούς ελέγχους στη διακίνηση προϊόντων μέσω Προμαχώνα και Ευζώνων ξεκινούν από τη Δευτέρα, συνεργεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν και να συλλάβουν "ύποπτες" διασυνοριακές κινήσεις εμπορευμάτων, που καταλήγουν λαθραία στις αγορές, με αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια εσόδων για τα δημόσια ταμεία.

Produced by