28
ΙΑΝ

Παπανδρέου: Έτσι κι αλλιώς θα κάναμε μεταρρυθμίσεις


 «Ακόμη και με μηδενικό χρέος η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι υπό την πίεση του ΔΝΤ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας με 30 κορυφαίους δημοσιογράφους απέκλεισε για μια ακόμη φορά την αναδιάρθρωση χρέους. «Εάν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή "κούρεμα" θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης», υποστήριξε, προσθέτοντας πως «έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το χρέος και δεν ακολουθούμε το δρόμο της αναδιάρθρωσης».

«Πριν από ένα χρόνο κανένας δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε αυτά τα μέτρα και θα είχε αυτά τα αποτελέσματα. Τώρα όμως όλοι έχουν διαπιστώσει ότι εννοούσαμε αυτά που λέγαμε και η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της», επανέλαβε.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στα θέματα της διακυβέρνησης και της διαφάνειας, ενώ τόνισε πως ο συμμερίζεται το αίσθημα θυμού των πολιτών. «Παρ΄ όλα αυτά ο κόσμος δίνει στήριξη ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη εποχή καθώς αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουμε τη χώρα».

Ωστόσο, όπως είπε, ενώ έχουμε τρία χρόνια που θα βρισκόμαστε στο μηχανισμό στήριξης μέσα στον πρώτο χρόνο κάναμε τα μισά από όσα συμφωνήσαμε στο μνημόνιο .

Σχετικά με το αίσθημα μη δικαιοσύνης η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση, εξέπληξε τους ξένους δημοσιογράφους, καθώς τους γνωστοποίησε πως έχει ήδη αρχίσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ατόμων που δεν πλήρωναν φόρους.


Η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι είναι αναγκαίο, σχετικά με την ανησυχία των αγορών, υποστήριξε. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς από την πλευρά μας, ανέφερε, δεσμευόμαστε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα κάνουν περήφανη την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη αυτή και ανέφερε μια σειρά συμφωνιών για κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και τόνισε ότι στόχος είναι ο Πειραιάς, στον οποίο υπάρχει μια μεγάλη κινεζική επένδυση, να γίνει κέντρο καινοτομίας.

Produced by