30
ΙΑΝ

H νέα γραμμή


Η νέα γραμμή…

 H νέα γραμμή της κυβέρνησης μετατοπίζεται αρκετά από την πλήρη άρνηση ως τώρα των συζητήσεων για οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους προς τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ιδέα της επαναγοράς χρέους σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, αξίζει να συζητηθεί, αλλά θα απαιτήσει χρηματοδότηση. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε το μεγάλο ζήτημα της ανάγκης να συναινέσει και η Γερμανία, όπως και οι άλλες πέντε χώρες της ευρωζώνης με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση , στην επέκταση του πεδίου δράσης και την αύξηση χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να είναι σε θέση να υλοποιήσει τις ιδέες για «ήπια» αναδιάρθρωση χρέους, με επαναγορά ομολόγων.

Επί τάπητος θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου και το ενδεχόμενο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως παράμετρος του συνολικού πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη .

 
Παπανδρέου: Νέο «όχι» στην αναδιάρθρωση

 Πάντως, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και πάλι από το Νταβός, ότι η Ελλάδα δεν συζητά ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους με «κούρεμα» πιστωτών, κάτι που η κυβέρνηση φοβάται ότι θα αποτελέσει «casus belli» για τις αγορές. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, άλλωστε, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στο 2011 να δοκιμάσει επιστροφή στην αγορά ομολόγων. Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι «βρίσκεται στο τραπέζι» ένα σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας από το EFSF για επαναγορά ελληνικού χρέους σε χαμηλές τιμές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, παραχώρησε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα "Die Presse" και ξεκαθάρισε ότι αν και το πρόγραμμα προσαρμογής είναι επώδυνο, η Ελλάδα θα το φέρει σε πέρας.

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, απέρριψε για ακόμη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης και τόνισε πως είναι επιθυμητή μόνο η επιμήκυνση, ενώ πρόσθεσε: "Η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα. Έχουμε, όμως, μια άλλη επιλογή επί τάπητος. Θα βοηθούσε πολύ την Ελλάδα εάν της επιτρεπόταν να ξεπληρώσει το Χρέος της σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

 Αίσθηση προκαλεί τηλεγράφημα του Reuters στο οποίο αναφέρεται ότι ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έχει ζητήσει παράταση αποπληρωμής για το δάνειο των 110 δισ. Ευρώ κατά 30 χρόνια.

 
Γερμανικό σχέδιο

Γερμανικό θα είναι το σχέδιο που θα επεξεργαστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι όροι υπό τους οποίους θα μπορέσει να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλείται έγγραφο σύμφωνα με το οποίο για να πουν οι Γερμανοί το "ναι" θα πρέπει πρώτα να υπάρξει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υπερχρεωμένων χωρών με συγκράτηση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή με παρεμβάσεις στις αμοιβές και στις εργασιακές σχέσεις, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία έχοντας στο επίκεντρο το δημόσιο τομέα, με εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

 Επίσης οι Γερμανοί ζητούν συνταγματική πρόβλεψη για τη μείωση ελλείμματος και χρέους. Στο θέμα αναφέρθηκε και η Άνγκελα Μέρκελ , η οποία δήλωσε: "Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Δεν τίθεται θέμα για αυτό. Και για αυτό και πρέπει να το διατηρούμε σταθερό. Ποιό είναι το ζητούμενο; Ασφαλώς το ζητούμενο είναι η αλληλεγγύη. Κι αυτή την αλληλεγγύη τη δείξαμε με τη σύσταση των ταμείων που δίνουν εγγυήσεις και βοηθούν τις χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες. Η αλληλεγγύη είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος. Είναι σημαντική αλλά, πρέπει να συμβαδίζει με τη σταθερότητα και καλύτερη ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη".

 Παρόμοιες είναι και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε συνέχιση της λιτότητας για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των ιδιωτών, προτού ληφθεί απόφαση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Ετσι, από τη συζήτηση για μια «ήπια» αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους που κατέχουν σήμερα ιδιώτες πιστωτές, μέσω του EFSF, μέχρι την εφαρμογή της λύσης στην πράξη, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης, δείχνει να σκληραίνει τη στάση της, σε βαθμό που προκλήθηκε στο Νταβός «διπλωματικό επεισόδιο» μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν , ο οποίος τάχθηκε ευθέως κατά του σχεδίου Μέρκελ για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην ευρωζώνη .

Πάντως, αν γίνει το πρώτο βήμα, εκτιμάται ότι στο χρόνο που μεσολαβεί μέχρι το 2013, οπότε ενεργοποιείται ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και οι ελεγχόμενες χρεοκοπίες, θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο να προχωρήσει μέχρι το τέλος η «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα της Ελλάδας από τη δευτερογενή αγορά σε «χτυπημένες» τιμές και σε δόσεις να τα επαναγοράζει η ελληνική κυβέρνηση, με δάνεια από το EFSF. Έτσι, οι τράπεζες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, θα πουλήσουν τα ομόλογα που κατέχουν όταν θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τις ζημιές. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, βέβαια, θα είναι μεσοπρόθεσμα να εγκρίνει η Γερμανία μια μεγάλη αύξηση των κονδυλίων του EFSF.

 

 

 

Produced by